Görsel kültüre ait bir öge olan fotoğraf, aynı zamanda anlatmak istediklerini doğrudan ileten bir görsel malzemedir. Reklam fotoğrafçılığının bir alt dalı olan yemek fotoğrafçılığı kendine özgü yanları olan bir branştır. Bundan dolayı da Yemek Fotoğrafçılığı Hakkında Bilinmesi Gereken Bilgiler olur.

Reklam Nedir?

Tüketicilere sunulmak istenen ürün ya da hizmetlerin tanıtılmaya gereksinimi olur. Bu sebeple de bazı araçlar tanıtım sırasında kullanılır. Reklam Nedir? Merak edilenler arasında yer alırken mal ve hizmetin yeterli ve doğru bilgiler eşliğinde iletişim araçları vasıtası ile tüketicilere iletilmesi reklam olarak adlandırılmaktadır.

Fotoğraf kendi içerisinde tartışma kabul etmeyen bir delil niteliği taşırken aynı zamanda her fotoğraf birden fazla anlama sahiptir. Bundan dolayı da reklam sektörü etkili bir görsel malzeme olan fotoğrafı etkin bir şekilde kullanır.

Yemek Fotoğrafçılığı Nedir?

Reklam fotoğrafı çeşitli alt dallara sahip olan bir çalışma alanıdır. Yemek fotoğrafçılığı da reklam fotoğrafının bir kolu olurken bu tür fotoğrafların sahası zahmetli bir çalışma alanıdır. Yemek fotoğrafı hızlı çekim yapılması gereken bir branştır.

Bunda etkili olan unsur stüdyoda kullanılan fotoğraf ışıklarının etki gücünün yüksek olması ve bundan dolayı da ısının etkisi ile yiyeceklerin kolay bozulmasıdır. Ayrıca yemek fotoğrafçısı düzenleme konusunda da tecrübe sahibi olmalıdır.

Görsel etki yakalama konusunda fotoğrafçının kompozisyon yaratabilme becerisine sahip olması ve renklerin öne çıkarılması hakkında da fikri bulunması gerekir. Yemeklerin kusursuz görünmesi bu tür fotoğraflar açısından oldukça önemlidir ve kullanılacak her ürünün çok taze olması gerekir.

Yemek fotoğrafı çekilirken yemekle birlikte fotoğrafa dahil edilebilecek çeşitli malzemeler olurken yemeğin pişirilmesinde kullanılan araçlar ya da farklı birkaç yemek çeşidi ile kompozisyonlar oluşturmak fotoğrafçı tarafından tercih edilebilecek yöntemler arasında yer alır.

Yemek Fotoğrafçılığında Neler Kullanılabilir?

Yemek fotoğrafçılığında kullanılan her malzeme ayrı bir öneme sahip olurken bunlar arasında bardaklar, mutfak bezleri, tabaklar, masa aksesuarları, pişirme malzemeleri, servis malzemeleri ya da çatal-bıçak takımları ilk akla gelenler arasında yer alır.

Fotoğrafçının aklında bir konsept olması durumunda kullanılacak malzeme uyumu oldukça önemli olurken çekim öncesi planlama yapılması önemli ayrıntılardan biridir. Fotoğrafçının mahareti izleyenin iştahını uyandırması olurken fotoğrafa bakan kişi yemeğin lezzetini görsel olarak algılamalıdır.

Fotoğrafların çekim aşamasında da dikkat edilmesi gerekenler olurken fotoğrafın ışıkla resmetme olması nedeni ile ışıklandırma oldukça önemlidir. Sert ışıklardan uzak durulması gerekirken yemeklerdeki tüm detayların ve renk unsurlarının öne çıkması istenebilir. Bu sebeple de tepe ışıkları yemek fotoğrafçıları tarafından sık kullanılır.

Yemek Fotoğrafçılığı Hakkında Bilinmesi Gereken Bilgiler arasında yer alanlardan biri de fotoğrafçının detayları göstermek istememesi durumunda kullanılacak ışığın sert ışık olması ve belirli bir eğimle bu ışığın yansıtılması gerektiğidir. Ayrıca bu durumda bir yansıtıcı da lazım olabilecek malzemelerden biridir.