Yağlı Kâğıt Nedir?

 

Kâğıt Nedir?

Kâğıt insanlık tarihi açısından bakıldığından en önemli ve eski icatlardan biridir. İlk üretiminin Çin’de yapıldığı bilinen kâğıdın M.S 105 yılında bulunduğu bilinir. Yayılarak tüm toplumlarda yavaş yavaş kullanılmaya başlaması ise 5. Yüzyıldan itibaren gerçekleşen kâğıdın kervanlar aracılığı ile dünya geneline taşınması söz konusu olmuştur.

Orta Asya’dan İran’a ardından da İspanya’ya kadar ulaşan kâğıt daha sonra da Avrupalılar tarafından kullanılmaya başlamıştır. Kâğıdın icadı insanın bilgileri kayıt altına alma ihtiyacının bir sonucu olarak doğmuştur.

Yazının icadı ile insanlar duygu ve düşüncelerini aktarabilmek için kendilerine bir araç bulmuşlar ve üzerine yazı yazabilecekleri her türlü objeyi de araç olarak kullanmaya başlamışlardır. Kayıt altına alma ihtiyacının doğal bir sonucu olarak da kâğıdın icadına kadar giden süreçten söz edilebilir.

Kâğıdın ilk keşfi Çin’de olurken ağaç kabukları, kendir, balık ağları ve paçavraların bir kazana atılarak kaynatılması sonucunda elde edilmiştir. Budist rahipler tarafından da Japonya’ya taşınan kâğıt bu gelişmelerin ardından Japon kültürü için de önemli bir malzeme haline dönüşmüştür.

Kâğıdın kullanım alanları teknolojinin ilerlemesi ile birlikte çeşitlenmiş ve gıda sektörü başta olmak üzere birçok alanda kâğıt malzemeler sıklıkla kullanılır olmuştur. Yağlı kağıt ya da pişirme kağıdı olarak adlandırılan malzemeler de buna örnek teşkil eder.

Selülozdan üretilen yağlı kağıtlar birçok amaç için kullanılabilir. Yağlı Kâğıt Nedir? Dendiğinde ise bu ürünlerin matbaalar aracılığı ile elde edildiği bilinir. Bu kâğıt türü genellikle paketleme ya da ambalajlarda kullanılır. Gıda sektörü bu kağıtların en yoğun olarak kullanıldığı alandır. Yağlı kağıtlara ait önemli bir özellik yağın arka tarafa geçmesini engellemesidir.

Kâğıt Malzemeler

Kâğıt Malzemeler arasında yağlı kâğıt da bulunur. Mutfağımızın vaz geçilmezleri arasında yer alan yağlı kağıtlar elimizin altında bulunduğu sürece işimizi kolaylaştırmaya yarar. Fırınlarda kullanılan pişirme kağıtları yağlı kâğıt türleri arasında yer alırken pratik olması ve kolaylık sağlaması ile de yağlı kağıtlar sıklıkla tercih edilir.

Hamur işlerinden sebze yemeklerine, pastalardan böreklere kadar birçok yemek çeşidi yağlı kağıtlar kullanılarak fırında pişirilebilir. Et yemekleri ya da sebze yemekleri de fırın kağıtları aracılığı ile pişirildiğinde hem lezzeti hem de sunum kolaylığı ile öne çıkar.

Yağlı kağıtların işlevsel oluşları fırın tepsisi ya da borcam gibi malzemelerin kirlenmeden kullanılmasına da olanak tanır. Bu sayede yemekler ya da diğer gıdalar kullanılan kaplara yapışmaz. Temizleme konusunda büyük kolaylıklar sunan yağlı kağıtlar tüm mutfaklar için sorunsuz bir kullanım yaratır.

Pişirme kâğıdı ya da yağlı kâğıt olarak bilinen malzemelerin insan sağlığı açısından bir zararı bulunmaz. Pişirme kağıtları kullanılacağı zaman ambalajları üzerinde yer alan kullanım talimatlarına uyulması önerilir. Bu sayede daha güvenilir şekilde pişirme yapmak da kolaylaşır.

Yağlı kağıtlar 180 derecenin üzerine çıkılmadığı sürece mikrodalga fırınlarda da kullanıma uygun malzemelerdir. Bunun yanı sıra kullanılacakları zaman tepsi ya da borcam gibi malzemelerin üzerine serilerek kullanılırlar.

Çok yüksek ısıda pişirme kağıtlarının kullanılmaması gerekirken belirli bir derece aralığına kadar kullanılmalarında sakınca olmamaktadır. Yağlı kağıtların üretim malzemeleri insan sağlığı düşünülerek tasarlanır. Bu nedenle de insan sağlığı açısından bir tehdit oluşturmaz. Kullanım talimatlarına uygun hareket edildiği sürece pişirme kağıtları mutfaklarda büyük bir kolaylık yaratır.

Yağlı kağıtların genellikle kullanıldığı sıcaklık aralığı 180 derece civarıdır. Bu ısının üzerindeki fırınlarda kullanılmaması önerilir. Fırınlarda yer alan ızgaraların üzerine direkt olarak kullanılması da önerilmeyen bir durumdur.

Genellikle yağlı kağıtların en uygun kullanım şekli tepsi ya da borcam gibi malzemelerin üzerine serilerek olur. Yemek, börek, kek ya da farklı birçok gıda pişirme kağıtları kullanılarak fırınlarda istenilen özelliklerde pişirilebilir. Et ve tavuk yemekleri de bu gıdalardan bazılarıdır.

Yağlı kağıtların üretimleri matbaalarda yapılırken paketleme ve ambalajlama işlemleri sırasında yağlı kağıtlara ihtiyaç duyulabilir. Özellikle gıda sektörü açısından pişirme kağıtlarının yoğun olarak tercih edildiği görülür.

 

 

yağlı kağıt

Kâğıt Türleri Nelerdir?

Günümüzde dijital baskı yöntemlerinin gelişmesi ile matbaa uygulamalarının bu yönde uyum sağladığı görülürken birçok kâğıt türünün olması nedeni ile çeşitli ihtiyaçlara uygun üretim yapılır. Kâğıt Türleri Nelerdir? Merak edildiğinde ise kullanılacak ürüne bağlı olarak tercih yapılması gerekli olur.

Kitap, kartvizit, etiket, broşür ya da gazete gibi basılı malzemelerde kullanılan kağıtlar kendilerine özgü bazı nitelikler taşır. Bu tür malzemelerin kullanılacakları alanlara ve ihtiyaçlara uygun kâğıt çeşitlerinden üretildikleri görülür.

Kartvizit ya da broşür gibi malzemelerin dayanıklı olması istendiğinde daha güçlü kâğıt türlerinden üretilebilirler ve üzerlerine koruyucu ürünler uygulanabilir. Bundan dolayı da farklı kâğıt türleri hakkında bilgi sahibi olunduğunda ihtiyaca uygun tercih yapmak daha kolay hale gelir.

Kâğıt Çeşitleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kâğıt türleri birçok isimle anılırken bunlardan biri de mat kuşe kağıttır. En sık kullanılan kâğıt çeşitleri arasında yer alan bu kağıtlar ekonomik ürünler arasında yer alır. Kâğıt Çeşitleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler olurken bu sayede ürün seçiminde doğru karar vermek kolaylaşır.

Mat kâğıt, üzerinde kil kaplama olmayan kağıttır. Görsel içerik kullanımına uygun olmayan mat kağıtlar metin tabanlı çalışmalarda tercih edilir.

Parlak kuşe kâğıt ise yüzeyi parlak olan bir kâğıt türüdür. Kuşe kâğıdın fotoğraf baskılarında kullanıldığı görülürken renkli veya siyah beyaz çalışmalarda uygun bir malzemedir.

Lazer yazıcı kağıtları ise lazerli yazıcılara uygun üretilirler.

Bristol kâğıt adı verilen kâğıt çeşidinin kitap kapaklarında tercih edildikleri görülürken kalın olmaları onlara özgü bir durumdur. Kaplama içermeyen kâğıt türleri arasında yer alırlar.

Birinci hamur kâğıt kitap basımı ya da broşürlerde tercih edilen kâğıt çeşitleri arasında yer alır. İçeriğinde selüloz bulunurken bu maddenin oranı odun miktarından biraz daha fazla tutulur.

İkinci hamur kâğıdın selüloz oranının odun miktarına yakın olduğu görülürken kitapların basımında bu tür kağıtların tercih edildiği görülür.

Saman kâğıdı ya da üçüncü hamur kâğıt da bir kâğıt çeşididir. Bu kâğıtta odun oranı selülozden fazla bulunur. Ekonomik bir ürün olması ile dikkat çekerken günümüzde pek fazla tercih edilmediği görülmektedir.

Kraft kâğıt beyaz ya da toprak renginde üretilebilen kâğıt türlerinden biridir. Kaplamasız ürünler arasında yer alır. Tasarıma uygun bir kâğıt çeşididir.

Aydinger kâğıdı ise şeffaf bir görünüm sunar. Bu kâğıt elde edilirken beyazlatılmış selüloz kullanılır. Genellikle serigrafi baskı tekniklerinde kullanılan bir kâğıt türüdür. Kâğıt çeşitlerinin çok fazla olması kullanım alanlarını genişletir. Bundan dolayı da tercih edilecek ürünle bağlantılı kâğıt tercihleri yapmak daha kolay olur.