Fotoğraf 18. Yüzyılın başında icat edildiğinden bu yana hemen hemen herkes tarafından bilinen bir uygulamadır. Fotoğrafın hızlı bir gelişim göstermesi nedeni ile günümüzde birçok fotoğrafçılık alt dalından söz etmek mümkündür. Sokak Fotoğrafçılığı Nedir? Sorusunun yanıtı da bu sebeple merak edilir.

Fotoğraf görsel bir tarih malzemesidir. Gerek bugünü anlatması gerekse geçmişe ait olması ile fotoğraf zamanın dondurulduğu andan bir kesit alan önemli bir belgedir. Bundan dolayı da çeşitli alanlarda fotoğrafın gücünden yararlanılır.

Klasik yöntemlerle üretilen fotoğraflar için fizik ve kimya bilimine ihtiyaç duyulurken günümüzdeki teknolojik gelişmeler nedeni ile bu tür bir ihtiyaç kalmamıştır. Sayısal fotoğraf makineleri istenilen miktarda fotoğraf çekmeye izin verirken aynı zamanda da bunlar üzerinde farklı uygulamalar ile yaratıcı çalışmalar yapılmasına olanak tanır.

street photography

Fotoğraf Ne İşe Yarar?

Fotoğraf bir belgedir. Merak edilenler arasında yer alan sorulardan biri Fotoğraf Ne İşe Yarar? Olurken fotoğraf insanın anlatmak istediklerini ve kendi dünyasından gördüklerini teknoloji aracılığı ile diğer insanlara sunan bir anlatım yöntemidir.

Bu metot sırasında fotoğraf makinesi kullanılarak zamandan bir kesit alınır. Bu kesit fotoğraf çekildiği anda şimdiki zaman ait olurken birkaç dakika sonra geçmişin bir parçası haline dönüşür. Bundan dolayı da fotoğraflar zamanda yolculuk yapmaya izin verir.

Sokak Fotoğrafı Nedir?

Sokak fotoğrafı olarak adlandırılan ve fotoğrafçı tarafından kayıt altına alınan çalışmalar günlük yaşamın herhangi bir anında toplumsal hayatın sürdüğü her alanda çekilebilir. Sokak fotoğrafçılığı genellikle dış mekanlarda gerçekleştirilen bir uygulamadır. Sokak Fotoğrafı Nedir? Sorulduğunda kamusal alanda gerçekleştirilen fotoğraf çekimlerinden söz edilmiş olur.

Sokak Fotoğraflarında Kullanılan Yöntemler

Sokak fotoğrafı çekilirken bazı metotlardan yararlanılır. Sokak Fotoğraflarında Kullanılan Yöntemler söz konusu olduğunda ise bazı başlıklar gündeme gelir. Bunlardan biri gizli çekimdir ve bu yöntemde model rızası alınmaz.

Sokak fotoğrafçıları bazı durumlarda izin alırlar. Tanımadıkları kişilerin çeşitli portre fotoğraflarını çekebilecekleri gibi fotoğrafçı açısından sokak hayvanları da model olma özelliği taşır. Model izinleri kişilerin rıza göstermesi ile mümkündür.

Sokak fotoğrafçıları bazı durumlarda bir belgeselci gözü ile de olaylara yaklaşabilir. Sokak fotoğrafçılığında tecrübe zaman içerisinde kazanılırken iyi bir kompozisyon yakalamak ya da kendi bakış açısı ile bunu oluşturabilmek için deneyim şarttır.

Sokak fotoğrafçılığında fotoğrafçı kendine özgü bakış açısını çektiği fotoğraflara yansıtma şansına sahiptir. Oldukça eğlenceli ama bir o kadar da zor olan sokak fotoğrafçılığı ışıkla resmetmek isteyen fotoğrafçılar açısından sınırsız bir yaratıcılık imkânı sunar.

Sokak fotoğrafçılığında en önemli konulardan biri hesaplanmadan ve doğal olarak çekilmiş pozların daha etkileyici sonuçlar vermesidir. Bundan dolayı da herhangi bir anda deklanşöre basan fotoğrafçı yaratıcı birçok fotoğrafa imza atma şansı yakalar.

Sokak fotoğrafçılığında; desenler, derinlikler, birbirini tekrar eden ögeler, portreler ve daha birçok unsur fotoğrafa konu edilebilir. Bundan dolayı da oldukça zengin bir çeşitliliğe sahiptir ve keyifle uygulanan bir alandır.