Grafik tasarım bir sanat dalıdır. Bu sanat aracılığı ile kişilerin hayal gücü ve yaratıcı çabaları şekillenir. Anlatılmak istenenler grafik tasarımın araçları kullanılarak mesaj haline getirilir ve bu unsurlar görsel açıdan izleyenlere sunulur. Türkiye’de En İyi 10 Grafik Tasarım Bölümü merak edilirken bu alanda eğitim veren çeşitli okullar bulunur.

İnsanların kendilerini anlatma ihtiyacı ilk günden bu yana değişmezken anlatım yöntemlerinde teknolojik ilerlemelerle bağlantılı gelişmeler olduğu görülür. Geçmişte kazıyıp boyayan ya da çizen insanlar günümüzde aynı işlemleri farklı araçlarla yapar.

grafik tasarım bölümü

Grafik Tasarımcı Ne Yapar?

Grafik tasarımcı olarak adlandırılan bireylerin yaratıcı bir çabanın yanı sıra geniş bir hayal gücü ve yetenekle desteklenen kişiler olması zorunludur. Bunun yanı sıra tüm bu özellikler eğitimle pekiştiğinde başarılı sonuçlar elde edilir. Grafik Tasarımcı Ne Yapar? Araştırıldığında ise bu alanda çalışma yapan sanatçıların görsel unsurları kullanarak çeşitli fikirleri mesaj haline getirdikleri görülür.

Bu çalışmalar sırasında sanatsal bir bakış açısının yanı sıra teknolojik gelişmelerden de yararlanıldığı görülür. Metin tabanlı ya da görsel içerikler üreten grafik tasarımcıların eserleri bir şeyler anlatmak için oluşturulur.

Grafik Tasarım Neden Gereklidir?

Grafik tasarım bir sanat dalıdır. Sanatın amaçları arasında da insanlara kendilerini anlatma fırsatı yaratması vardır. Sosyal bir canlı olan insan iletişim kurarken sanatın yaratıcılığından yararlanır. Grafik Tasarım Neden Gereklidir? Öğrenilmek istendiğinde çeşitli sanat dallarında olduğu gibi onunla da mesajlar aktarılır.

Genellikle ticari faaliyetler sırasında daha sık kullanılan grafik tasarım sanatı ürünlerin satış ve pazarlanmasında yardımcı olur. Ürün ya da hizmet satışı için gerekli olan pazarlama uygulamaları sırasında birçok araçtan yararlanılır. Bu araçların reklam yapabilir nitelik kazanmasında grafik tasarımın katkıları oldukça fazladır.

Günümüzde firmaların rekabet ortamı içerisinde yer alması nedeni ile büyük bir pazarın içerisinde varlık göstermeleri gerekir. Bu pazar küresel ölçekte şekillenirken dünya genelinde satıcılarla alıcılar sanal ortamlarda bir araya gelir.

Görsel ve yazılı içeriklerin grafik tasarım çalışmaları ile desteklenmesi onları daha dikkat çekici hale getirir. Bu sayede anlatılmak istene fikirler daha kalıcı ve etkileyici bir dille sunulur. İşletmeler açısından logolar, amblemler, marka kimliğine hizmet edecek her tür çalışmalar grafik tasarımcıların elinden çıkar.

Bu ve benzeri birçok sebep işletmeleri daha görünür kılmayı zorunlu hale getirmektedir. Reklam daha fazla öne çıkarken firmaların tanıtımlarında kullanılacak reklam unsurlarında grafik tasarım çalışmaları yapılması zorunlu hale gelir.

Türkiye’de devlet üniversitelerinin yanı sıra özel üniversiteler aracılığı ile de grafik tasarım eğitimleri verilmektedir. Türkiye genelinde bu eğitimin alınabileceği en iyi üniversitelerden bazıları şunlardır:

  • Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  • Yıldız Teknik Üniversitesi
  • Marmara Üniversitesi
  • Dokuz Eylül Üniversitesi
  • Hacettepe Üniversitesi
  • Çanakkale 18 Mart Üniversitesi
  • Uludağ Üniversitesi
  • Bahçeşehir Üniversitesi
  • Yeditepe Üniversitesi
  • Işık Üniversitesi