Renklerin Uyumu – Uyumlu Renkler Nelerdir?

Renkler, yaşamın her alanında karşımıza çıkan unsurlardır. Giysilerimizden yaşadığımız alanlara içinde bulunduğumuz ortamdan yediklerimize kadar pek çok konuda renklerin varlığı söz konusudur. Görsel dünyamızı etkileme gücüne sahip olan renklerin duygu dünyamıza da katkıları bilinen bir gerçektir.

Renklerin Uyumu birçok kişi için merak edilen konular arasında yer alırken Uyumlu Renkler Nelerdir? Sorusu sık kullanılan sualler arasında yer almaktadır. Bazen moda konusunda bazen dekorasyonda bazen de grafik tasarımı ilgilendiren konularda renklerin birbiri ile olan ilişkisi merek edilmekte ve uyumlu renklerin hangileri olduğu araştırılmaktadır.

Bazı renkler sakinlik hissi verirken bazı renkler bizi harekete geçirme gücüne sahip olur. Enerjimizi arttıran içimizi ısıtan renkler olduğu gibi bizi heyecanlandıran ya da dinlendiren renklerden de söz etmek mümkündür.

Renklerin yaşamın içerisindeki yeri modadan ticarete marka imajından grafik tasarıma kadar birçok alanı kapsayacak boyuttadır. Birçok alanda farklı amaçlar için renklerden ve onların arasında oluşan uyumdan yararlanmak mümkündür. Renler ana renkler ve ara renkler olmak üzere iki grupta ele alınırken sıcak ve soğuk renkler şeklinde de kategorize edilebilmektedir.

Sarı, kırmızı ve mavi ana renk tablosunda yer almaktadır. Ara renkler bu renklerin karışımından elde edilen renklerdir.

Uyumlu Renkler Nelerdir?

 

Renklerin birbiri ile uyumu söz konusu olduğunda birçok seçenekten söz etmek mümkündür. Uyumlu Renkler Nelerdir? Sorusuna verilecek yanıtlar da birden fazladır. Hayatımızda birçok rengin olması ve bu renklerin de her birinin farklı renklerle uyum göstermesi nedeniyle geniş bir yelpazede konuyu ele almak mümkündür. Oldukça iddialı bir renk olan ve insanları harekete geçirici etkisi ile bilinen renklerden biri kırmızıdır. Kırmızı renk için uyumlu olabilecek renk seçenekleri ise şu şekilde sıralanabilir:

Kırmızı ile uyumlu renkler beyaz, yeşil, sarı, siyah olabilmektedir. Bu tür renklerin her biri kırmızının yanında farklı bir etki yaratma gücüne sahip olacağından farklı alanlar için tercih edilecek seçenekler de değişik olmaktadır.

 

Beyaz renk sakinlik ve dinlendirici bir etki yaratma kabiliyeti açısından güçlü bir renktir ve birçok renkle birlikte uyum içinde kullanılması mümkündür. Kırmızı ve siyah ile kullanıldığında ayrıca güçlü bir etki yarattığı gözlemlenmektedir.

 

Turuncu, sıcak renkler arasında yer alması sebebiyle yarattığı etkiyi de bu yönde oluşturmaktadır. Ortama sıcak bir atmosfer katması nedeniyle dekorasyon açısından tercih edilen renkler arasındadır ve sarı, yeşil beyaz ya da siyah renklerle uyum yakalanması mümkündür.

 

Mavi sakinleştirici etkisi ile bilinen renkler arasında yer alır zor bir renk olması her renk ile uyum yakalamasını güçleştirdiğinden beyaz, sarı, gri gibi renkler ve onların tonları ile bir uyum yakalanması mümkün olabilmektedir.

 

Yeşil renk de sakinleştirici etkiye sahip renkler arasında yer almaktadır. Bu tür bir renk tercih edileceği zaman çok fazla ton seçeneği olduğundan rengin kendi içindeki tonlarla uyumlu bir seçim yapılmalıdır. Yeşil ile en kolay uyum sağlayabilecek renk tonları kahverengi, turuncu, sarı, beyaz ya da siyah olabilmektedir.

Kahverenginin uyum gösterdiği renkler söz konusu olduğunda turkuaz, bej, sarı, yeşil, pembe gibi birçok seçeneğin olması bu rengin hem tercih edilmesinde hem de beğenilmesinde etkilidir. Özellikle dekorasyon söz konusu olduğunda kahverengi birçok renkle yakaladığı uyum sayesinde sık tercih edilmektedir.

 

Sizler de uyumlu renkler ile oluşturacağınız tasarımlarınızın dijital baskısını almak isterseniz www.basyolla.com adresini ziyaret edebilirsiniz.