Lorem Ipsum Nedir?

Matbaa sektöründe ya da web tasarımında kullanılan taslak metinler için kullanılan Lorem Ipsum kavramı birçok kişinin ne olduğunu merak ettiği bir konudur. Lorem Ipsum Nedir? Sorusuna aranan yanıtlara bağlı olarak bu uygulamanın taslak metinler için kullanıldığını söylemek doğru olur.

 

Lorem Ipsum hem matbaa sektöründe hem de dijital dünyada kendisine kullanım alanı bulur. Oldukça eski bir geçmişe sahiptir ve matbaacılıkla ilgili olarak ilk günlerden bu yana kullanılmaktadır.

 

Bu taslak metin bütün olarak bir anlama sahip değildir. Baskı yapılacak ürünlerde ya da dijital tasarım uygulamalarında insanlar örnek bir metin görmek istediklerinde bu formdan yararlanılır. Tarihi geçmişine bakıldığında 500 yıl önce bir matbaacı tarafından kullanıldığı görülen bu taslak metinlerin font model kitabında yer aldığı fark edilmiştir.

 

Bu taslak sayesinde hazırlanan yazının nasıl görüneceği anlaşılmaktadır. Bu sayede metin hazırlanmasında istenilen şablona uygun olarak çalışma yapmak mümkün hale gelir. Basılacak eserin önceden taslağı üzerinden incelenmesine fırsat veren bu uygulama sayesinde istenilen türde basım yapmak kolaylaşır.

 

Bundan dolayı da yıllardır matbaa sektöründe bu taslak metinlerden yararlanılmaktadır. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ve pek çok işlemin dijital ortamlarda yapılabilmesine bağlı olarak da bu uygulama dijital ortamlarda da kullanılmaktadır.

 

Lorem Ipsum Nasıl Ortaya Çıktı?

Bu uygulama 500 yıl önce bir matbaacının font model kitabında yer alsa da yaklaşık olarak M.Ö 45’li yıllara dayandığı görülmektedir.

Web tasarımları ya da matbaa sektörü söz konusu olduğunda Lorem Ipsum’dan sıklıkla yararlanıldığı görülür. Matbaalarda kitap basımları dışında da uygulamanın çalışma alanı bulduğu görülür. Zamanın tasarruflu kullanılmasın a da imkân tanıyan uygulamanın kullanıcı açısından çeşitli avantajları bulunur.

Tasarımın önceden görülmesini kolaylaştıran bu uygulama sayesinde sipariş verme süreçleri de daha kolay hale gelir. Tasarımcı için olduğu kadar sipariş verenin de işlerini kolaylaştıran uygulama oldukça pratik sonuçlar vermektedir.

Bir matbaada basılacak olan eserin tasarımını değerlendirmek zordur. Bu teknik uygulandığında tasarımın basımdan önce nasıl göründüğü anlaşılmaktadır. Yazı formu da Lorem Ipsum uygulaması sırasında görünür bundan dolayı da matbaa sektöründe sık tercih edilen bir yöntemdir.

Baskı ve dizgi için hazırlanan sahte metinler lorem ipsum olarak da bilinir. Geçmişte keşfedilen bu yöntem sayesinde yüzlerce yıldır metinlerin hazırlanması kolaylaşırken okuyucunun dikkatinin dağılmasının engellenmesi amacı güdülür.

Lorem İpsum rastgele hazırlanmış bir metin olarak düşünülmemelidir. Latin edebiyatından alınmış bir metin olan Lorem Ipsum M.Ö 45 yıllarına dayanır. Günümüzde dijital ortamlarda sıklıkla kullanılan bu kavramın uzun bir tarihi geçmişi bulunur.

Yazı çalışması yapılacağı zaman yazının nasıl görüneceği merak edildiğinde taslak metin olarak Lorem Ipsum kullanılır. Matbaa sektöründe ve dijital ortamlarda sık kullanılan baskı metinlerin çok eski bir tarihi geçmişi bulunur.

Lorem Ipsum Cicero’nun yazdığı İyi ve Kötünün Uç Sınırları adlı kitapta geçmektedir. Bu yöntemin kullanılmasının nedeni ise bir çalışma taslağı incelenirken dikkati dağıtacak birçok unsur devreye girmektedir.

 

Lorem Ipsum Bulunuşu

Lorem Ipsum Bulunuşu ile ilgili olarak merak edilenler vardır. Bu taslak metinlerin ilk kez ortaya çıkışı 500 yıl kadar önce olmuştur. Bir matbaacı baskılar için hazırlamış olduğu font model kitabında buna yer verilmiştir. Kullanıcıların uzun yıllar anlamsız bir metin olarak değerlendirdiği bu taslak çalışma aslında bilinenin tam tersidir.

Tarih olarak M.Ö 45 yılına gidildiğinde Çiçero’nun yazdığı bir eserden alınmış kesit olduğu anlaşılmıştır. İyi Kötünün Uç Sınırları olarak bilinen bu kitaptaki yazı 1.30.32 paragrafında geçer. Kitabın tanınması ise Avrupa’da yaşanan Rönesans dönemi ile olmuştur.

Bilindiği gibi Rönesans Yeniden Doğuş anlamına gelir. 15. Ve 16. Yüzyılda İtalya’da ortaya çıkan bu hareket birçok alanda etkisini hissettirmiştir. Antik Yunan bilim insanları ve filozofların eserleri yeniden yorumlanmış ve bu dönemde felsefenin yanı sıra sanat, bilim ve mimarlıkta Antik Çağ ile bir bağ kurulmuştur.

Deneysel düşüncenin önemli hale geldiği Rönesans hümanizma üzerine şekillenir. Bu dönemde insan önemli hale gelmiştir. Lorem Ipsum olarak adlandırılan metin günümüzde de matbaa sektöründe ve dijital ortamlarda sıklıkla kullanılır.

Matbaada basılan eserlerin tasarlanması sırasında içeriğin taşıdığı anlama bağlı olarak okuyucu dikkatini şablona odaklayamaz. Bundan dolayı da taslak hakkında fikir yürütmek zorlaşır. Lorem Ipsum sembolik içerik olarak yerleştirilir ve gerçeğe çok yakın bir sonuç elde edilir.

Bu taslak metin olarak kabul edilen yazının belirli bir anlamı bulunmaz. Dijital bir baskı ürünü ya da tasarımı değerlendirileceği zaman anlamlı bir metin girilmesi objektif değerlendirme yapmayı engeller. Lorem Ipsum sayesinde insanların odaklanması kolaylaşırken tasarımı da seçebilmeleri açısından önem taşır.

İki paragraf uzunluğunda olan yazı belirli bir anlam ifade etmediği için tasarım süreçlerinde kolaylık sağlar. Bu nedenle de tercih edilir. Latince olarak yazılan bu iki paragraflık yazı tasarım sırasında matbaa sektörü tarafından kullanılır.

Matbaacılık alanında kullanılmasının yanı sıra bu uygulama dijital ortamlarda da kullanılmaktadır. Web tasarımcılar Lorem Ipsum uygulamasından yararlanmaktadır. Bu sayede hazırlanacak ürün hakkında müşterilerin önden inceleme yapması mümkün olmaktadır.

Klasik Lorem Ipsum metni, taslak halinde olan ve matbaalarda örnek basımlarda kullanılan bir modeldir. Matbaalarda boş kalan yerlere uygulanan bu taslak metin sayesinde örnekleri görmek mümkün olmaktadır.

Günümüzde bu uygulama kitap basımları dışında da kullanılır ve web siteleri için de uygulanması mümkündür. Tasarımcıların işini kolaylaştıran Lorem Ipsum sayesinde sonuç odaklı çalışılabilmektedir. Tasarımcılar bu uygulamadan yararlandıklarında zaman tasarrufu sağlarken istenilen örnek tasarımı görme şansı da yakalanır. Bu sayede hem siparişi veren açısından hem de tasarımcı açısından istenilen sonuçlar elde edilir.

Lorem Ipsum için örnek metin ise şu şekildedir. Örnek Metin: İkinci paragraf

Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Suspendisse mattis, enim ut sodales bibendum, purus tellus aliquam felis, vel placerat lectus massa vitae justo. Curabitur pellentesque a quam vel aliquam. In ornare ultricies nunc, nec eleifend est fringilla nec. Cras vestibulum eros ultricies fringilla laoreet. Suspendisse sodales odio risus, et ultricies leo elementum consequat. Fusce metus enim, tristique eu velit eleifend, fringilla tristique purus. Mauris pharetra posuere mauris, id auctor nunc eleifend eget. Maecenas in justo sit amet est volutpat lobortis vitae id nisl. Praesent in quam ut massa fermentum tempus. In porttitor magna et justo ullamcorper consectetur. Nullam in ante a elit maximus eleifend. Nunc neque sem, dapibus a viverra ac, sodales volutpat tortor.”