Freelance Çalışma Nedir? Freelance Tasarımcı Kimdir?

 

Meslek tanımları her zaman kafa karıştırıcıydı ancak çok değil birkaç yıl evvel “Serbest meslekle uğraşıyorum” denildiğinde aklımızda az çok bir şeyler canlanırdı. Bugün ise değişen ve gelişen piyasaların etkisinde pek çok farklı meslek grubu ortaya çıktı. Bunlardan biri de pandemi süreciyle birlikte daha sık duymaya başladığımız “Freelance” çalışma stili. Özellikle reklam ve tasarımsal işlerle ilgili meslek mensupları Freelance çalışmak ne demek, biliyor. Ancak bu mesleklerin hedef kitlelerinde yer alan iş sahiplerinin bu konuda daha bilinçli olması gerektiğini düşünüyoruz. Zira doğru freelancer’ı bulduysanız işleriniz ciddi anlamda kolay ve hızlı şekilde hallolacaktır. Peki Freelance çalışma nedir? Freelance tasarımcı kimdir? Gelin birlikte bu soruların yanıtlarına göz atalım.

Freelance Çalışma Nedir? Avantajları Nelerdir?

 

Freelance çalışma, bu çalışma stiline uygun herhangi bir meslek sahibinin kendi işini kurup kendi müşteri kitlesini edinerek ofis, kira, stopaj gibi masraflar, mesai veya patron gibi kavramlar olmaksızın serbest çalışmasıdır. Kendi işinin patronu olan freelancerlar için klasik beyaz yakalı çalışma mantığının dışında pek çok avantaj mevcuttur. Öncelikle evden, kafeden veya herhangi bir ortamdan çalışmak şüphesiz ofis ortamından çok daha konforludur. Toplu taşıma, trafik, araç park etme gibi problemlerin olmaması da cabası… Bunun yanında çalışma saatleriniz, performansınız ya da mesaiye kalmak konusunda hesap vereceğiniz bir patron da yoktur. Son olarak kendi ücretlerinizi belirleyebiliyor olmak freelance çalışmanın avantajları arasında en önemli maddelerdendir.

 

Freelance Tasarımcı Kimdir?

 

Freelance tasarımcı kimdir? Sorusunun yanıtı aslen “Freelance çalışma nedir?” başlığından pekâlâ çıkarılabilir. Bu noktada freelancer kavramının yanında yer alan “tasarımcı” unvanı freelance iş fikirleri hakkında ipucu verir niteliktedir. Elbette freelance çalışan ve herhangi bir somut elişi ile ilgilenen bir tasarımcı da olabilirsiniz ancak freelance tasarımcı genellikle web tasarım ve grafik tasarım işleriyle uğraşanlara yönelik bir tanımlamadır. Zira bu meslekler freelance olarak icra edilen en popüler meslekler arasındadır. Aylık sabit maaş, sigorta, yol + yemek gibi masraflardan kaçınmak adına iş sahipleri genellikle web tasarımcı veya grafik tasarımcı istihdam etmek yerine freelancer ile çalışmayı tercih eder. Bunun bir nedeni de grafik ve web işlere çoğunlukla (örneğin bir muhasebe departmanı kadar) uzun dönem ihtiyaç duyulmamasıdır. Genellikle proje bazlı işler olduğundan çalışan istihdamı yerine tek seferlik freelance tasarımcı ile anlaşmak iş sahipleri için çok daha avantajlıdır.