Laminasyon Nedir?

 

Bir malzeme çoklu tabakalar halinde üretildiğinde laminasyon uygulamasından söz edilebilir. Uygulamadaki temel amaç ise malzemenin ses yalıtımı yönünden güçlenmesi, mukavemet kazanması ve stabil hale getirilmesidir. Laminasyon Nedir? Sıklıkla karşılaşılan bir sorudur.

Teknoloji Çağı günümüzde yaşamın her alanında kendisini hissettirmektedir. Bilgi Teknolojilerinin kullanılmaya başlaması ile birlikte bilgiye ulaşmak da hızlı ve kolay hale gelmiştir.

Laminasyon uygulamaları geniş kapsamda kullanılırken günlük yaşamda ya da ticari faaliyetlerde de bu uygulamaya gerek duyulabilir. Endüstriyel üretime dayalı çalışmalar sırasında da laminasyondan yararlanılır.

Tekstil sektörü ile matbaa sektörü açısından laminasyon uygulamaları sıklıkla kullanılır. Laminasyonun ürüne kattığı birçok etki vardır. Bunlar arasında ise yıpranmalara karşı dayanıklılık, mukavemet gücündeki artış, sağlamlık yer alır.

Modern teknolojilerin kullanılması laminasyon işleminin yapılmasını kolaylaştırır. Farklı materyaller yüksek ısıya maruz bırakılarak özel yapıştırıcılar aracılığı ile basınç uygulaması sayesinde bir araya getirilerek lamine edilir.

Çok katmanlı bir uygulamanın ardından elde edilen tek katmanlı malzeme lamine edilmiş olarak da tanımlanır.

Laminasyon Nasıl Yapılır?

 

Laminasyon Nasıl Yapılır? Sorusu tüketiciler açısından merak uyandıran bir konudur. Farklı yöntemler kullanılmak sureti ile laminasyon işlemleri yapılabilir. Çeşitli sektörler söz konusu ise laminasyon işleminin uygulanma biçiminde de değişiklik olabilmektedir.

Laminasyon işlemi kaplama veya birleştirme yöntemi kullanılarak yapılabilir. Malzemeler fiziksel ölçüleri bakımından eşit özellikler gösterir. Çeşitli teknolojik cihazların kullanıldığı bu işlemler sırasında malzemeler arasını tutan yapışkanlı maddelere ihtiyaç duyulur. Aynı zamanda da pres etkisi verebilecek güçlü makinelere gerek duyulur. Birleştirme yöntemi kullanıldığında yararlanılan metot bu olurken kaplama yönteminde durum biraz daha değişir.

Kaplama işlemi sırasında malzemeler birbirinden farklı olur. Bu uygulama sırasında ise sıcaklıktan yararlanılması önemli bir unsurdur. Laminasyon tekniği birbirinden farklı birçok sektör açısından uygundur.

Matbaacılık sektöründe ve mobilya sektöründe de bu tür çalışmalara sıklıkla başvurulur. Dış giyimin yanı sıra çanta ve kemer yapımında ya da ayakkabı yapımı sırasında laminasyon uygulamasına sıklıkla başvurulur.

Laminasyon teknğii sayesinde ürünlerin su geçirmez özellik kazanması sağlanır. Ürün daha dayanıklı hale gelir ve dış etkiler karşısında da yüksek bir mukavemet gösterebilir.

Mobilya sektörü söz konusu ise bu durumda suntaların güçlendirilmesi için laminasyon yöntemine gerek duyulur. Parke yapımı sırasında laminasyon uygulaması ile lamine parke üretilir.

Matbaacılık sektöründe kullanılan laminasyon yöntemi kâğıt laminasyon olarak tanımlanır. Bu işlem yapılırken ana maddesi kâğıt olan materyallere gerek duyulur. Yüzey kaplama işlemi olarak da yapılan bu işlem tüm baskı çalışmalarının ardından tamamlanır.

Kâğıt laminasyonun yapıldığı aşama en son aşamadır ve daha sonra herhangi bir baskı işleminin yapılması da söz konusu olmamaktadır. Birçok ürün üzerinde laminasyon işlemi uygulanabilir.

Matbaalarda basılan kitaplar, dergiler, kartvizit ve benzeri kurumsal ürünler için laminasyon uygulaması işlevsel çözümler üretir. Bu uygulama ile kullanılacak malzemeler daha mukavemetli olurken dış etkenler karşısında korunaklı hale gelir.

Laminasyon işlemi yapılırken kâğıdın türü de önemlidir. Kâğıdın cinsi dikkate alındığında ise mat, parlak, yarı mat olarak çalışma yapılabilir. Laminasyon işlemi sırasında ise çeşitli malzemeler kullanılır. Bu malzemelerden bazıları vernik, selefon, lak olarak tanımlanır.

Özellikle kitap kapakları ve dergi kapakları söz konusu ise laminasyon işlemi çok sık tercih edilen bir uygulamadır. Kartvizitler de kurumsal kimliğin temsil edilmesinde kullanılan ürünlerdir ve bunlar da laminasyon işlemine tabi tutulabilir. Kimliklerin uzun süre dayanıklı kalması için laminasyona tabi tutuldukları görülür. Bu sayede yıpranmalar karşısında ve dış etkenler söz konusu ise daha mukavemetli ürünler elde edilmiş olur.

Laminasyon Ne Anlama Gelir?

 

Dijital baskı ve matbaacılık alanında oldukça sıklıkla kullanılan laminasyon terimini bugün biraz açıklamaya çalışacağız. Basılı olarak çıkan çalışma üzerine ince plastik şerit veya bant kaplama işlemine laminasyon denilmektedir. Bu işlem çıkan basılı ürünün daha da dayanıklı olması için yapılmaktadır. Kendi içerisinde ipek, mat, parlak gibi çeşitleri bulunan laminasyon işlemi daha çok kitap kapakları, paketleme ürünleri, harita, kartvizit, kitap ayracı ve broşür gibi malzemelerde kullanılmaktadır.

Basılı bir materyal üzerine uygulanacak son işlem olan laminasyon, kağıdın yırtılmasını önlemektedir. Bununla birlikte suya, lekeye ve neme karşı dayanıklı olmasını da sağlayan bu işlem kitapların vs. daha korunaklı hale gelmesini sağlar. Kendi içerisinde birçok alt türe ayrılan laminasyon ile ilgili diğer detaylar ise;

Laminasyon Türleri Nelerdir?

Laminasyon ile ilgili ayrıntılı bilgiler verdikten sonra bu işlemin türleri hakkında da bilgi vermeye çalışacağız. Laminasyon işlemin temel türleri;

Mat Laminasyon

Basılı olan materyale daha şık bir görünüm giydirilmek isteniyorsa Mat laminasyon işlemini gönül rahatlığı ile uygulatabilirsiniz. Hatta dijital baskı alanının en yaygın laminasyon türü olan mat laminasyon, materyallerin doğal görünüme sahip olmasını da sağlar. Yumuşak ama kadifeye benzeyen bir görünüm meydana getiren bu işlem maalesef her yerde aynı güzellikte ve kalitede yapılamıyor.

Parlak Laminasyon

Son zamanlarda oldukça popüler hale gelen bu işlem uygulandığı baskıdaki görsel ve yazıların daha net hale gelmesini sağlar. Parlak laminasyon uygulanan materyaller parmak izi, kir, toz ve leke asla tutmaz. Maliyet açısından da ekonomik olması, bu işleme olan ilginin artmasına olanak sağlamıştır.

İpek Laminasyon

Hem parlak hem de mat lamisyon özelliklerine sahip olan ipek laminasyonda materyaller daha yumuşak ve daha kaliteli bir görünüme sahip olmaktadır. Kitap kapakları, kartvizit ve broşürlerde kullanılan ipek laminasyon diğer yöntemlerden az da olsa maliyetlidir.

Laminasyon Uyguylama Yöntemleri

Laminasyon ile ilgi birçok detayı verdiğimize göre son olarak uygulama yöntemlerine de değinmek istiyoruz.

Sıcak Laminasyon

Sıcak laminasyon işleminde baskı 2 şerit halinde kağıt yüzeye uygulanır. Kuru ama dokununca ele yapışmayan bir yapıştırıcı laminasyon cihazına yerleştirilir. Sıcak laminasyon kaynağı içerisine kağıt basınç ve ısı kaynağı arasında gönderilir. Sıcaklığın ve basıncın etkisi ile beraber yapıştırıcı kağıda yapışında bu etkileyici görünüm ortaya çıkmaktadır.

Soğuk Laminasyon

Soğuk laminasyon işlemi kağıdın sadece bir tarafına yapılan özel bir işlemdir. Kağıt ısıya karşı hassas ise ya da mürekkep ısıda akıyor ise bu yöntem tercih edilir.  Soğuk laminasyon işleminde kullanılan materyaller biraz pahalıdır ancak kullanılan ekipmanlar sıcak laminasyona göre daha ucuzdur.  Sıcak laminasyon gibi bu yöntemde de kağıt üzerine yapıştırıcı uygulanır. Ancak; sıcak işlemde olduğu gibi yapıştırıcının kuruması biraz sürebilmektedir.