Pantone Renk Nedir? Nerelerde Kullanılır?

 

Renk kataloğu olan pantone matbaa sektöründe sıklıkla kullanılır. Tasarımcılar açısından da bu katolog genellikle tercih edilir. Pantonenin renk kataloğu çok sayıda renk çeşidinden oluşur. Renkler parlak ya da mat olabileceği gibi farklı türde de katalog içerisinde yer alır. Pantone Renk Nedir? Nerelerde Kullanılır? Sık karşılaşılan sorular arasındadır.

Tasarımla ilgili konularda renk kataloglarına gereksinim duyulur. Baskı ile ilgili olarak yapılan çalışmalarda bu tür kataloglar her zaman istenilen sonuçları verir. Farklı renk tonları ile çalışmak isteyen tasarımcılar için pantone renk kataloğu çok fazla sayıda çeşit sunması ile dikkat çeker.

Pantone Nerelerde Kullanılır?

Kurumsal kimlik çalışması gerekli olduğunda tasarımcıların tercih ettiği renk kataloglarından biri de pantonedir. Pantone Nerelerde Kullanılır? Merak edilirken işletmelerim kurumsal kimliklerinin tanıtımında gerekli olan ürünler bu katalogdan yararlanılarak oluşturulabilir.

İşletmelerin hedef kitlelerine ulaşabilmek için tanıtıma ihtiyacı vardır. Reklam ve bunun yanı sıra işletmeyi tanıtacak unsurlar kullanılırken tasarım ögelerine ihtiyaç duyulur. Tasarım çalışmasını yapan sanatçılar için işletmenin tanımlanmasında kullanılacak bir renk kataloğundan seçilmiş renklerle çalışma yapılacağı zaman pantoneden yararlanılabilir.

Bilindiği gibi renklerin insan psikolojisi üzerindeki etkisi inkâr edilemez bir gerçektir. Bunun yanı sıra bilimsel açıdan da kanıtlanmış olan renklerin duygu dünyası üzerindeki etkileri söz konusu olduğunda tasarımcıların renklerin gücüne müracaat ettikleri görülür.

İşletmeler kendilerini müşterilerine tanıtmak için çeşitli araçlardan yararlanır. Bu tür araçlar kullanılırken de matbaa ürünleri ile reklam ve tanıtım yapılabilir. İşletmelerin kurumsal kimlik çalışmalarında bu tarz ürünlerin önemi oldukça fazladır.

Kartvizit, katalog, broşür, afiş ve daha birçok reklam aracı işletmenin temsil edilmesinde önemli roller üstlenir. Bu ürünler tasarlanırken de renk kataloglarına ihtiyaç olur. Firmaların kendilerine özgü birtakım renklerle temsil edilmesi hatırlanmalarını kolaylaştırır.

Bu sayede işletme hemen akla gelebilir ve tüketicilerin zihninde yer eder. Bu nedenle de renklerin gücüne ihtiyaç duyulur. Firmaların kurumsal bir kimliğe sahip olabilmesi için pek çok üründen yararlanması söz konusu olur.

Özel tasarımlar söz konusu ise pantone renk paleti tercih edilebilir. Bir katalog şeklinde düzenlenmiş olan pantone birçok renk çeşidinden oluşur. Broşür baskısında ya da kartvizit ve davetiye gibi ürünlerde renk tercihi için pantone renk paletinden yararlanılır.

Katalogda yer alan renkler için bir kod verilmiştir ve istenilen renk seçileceği zaman bu kodlar üzerinden tercih yapılır. İşletmelerin kurumsal kimlik çalışmaları için ihtiyaç duyacağı birçok ürün için pantone renk paleti nitelikli sonuçlar vermesi ile dikkat çeker.

Genellikle her yıl için belirli bir renk üzerinden tanıtımı yapılan katalogda yıllara göre renkler de değişiklik gösterir. Tasarımcı pantone renk paletini kullanacağı zaman o yılın rengi üzerinden çalışmalar yapar.

Dünya genelinde çeşitli ülkelerde bu renk kataloğu farklı sektörlerde kullanılır. Tekstil, moda, matbaa, inşaat, gibi farklı sektörlerde tercih edilebilen bu renk kataloğu orijinal çalışmalar yapılmasına fırsat yaratır.

Pantonenin tarihçesi ise 1950’li yıllara dayanır. Ticari baskı şirketi olarak çalışmalarına başlayan pantone 1963 yılına gelindiğinde baskı sektörü açısından önemli çalışmalar yapılmasını sağlamıştır. Bu sistemin dünya genelinde tercih edilmesi renkte sağladığı tutarlılıkla olmuştur.

Dijital teknolojilerin yaygın olarak kullanıldığı günümüzde pantone sistemi nitelikli sonuçlar vermesi ile dikkat çekerken dünya genelinde de tercih edilir. Her sektöre uygun pantone kataloğu olması nedeni ile tasarımcılar çalışma yapacakları zaman bunu dikkate alarak seçim yapar. Pantone kataloğundan tercih edilen renkler tutarlı oluşları ile öne çıkar. Tasarımcı ve üreticilerin tercih ettiği bu sistem oldukça başarılı sonuçlar verir.

Pantone renk, genellikle özel tasarımlar yapıldığında kullanılan bir renk paletidir. Pantone aslında bir markadır. 1950’lerde kurulmuş olan Pantone A.Ş.’nin yarattığı bir renk kataloğudur. Ancak zamanla renk kataloğunun adı olarak kalmış ve bugün tüm matbaa ve tasarımcılar tarafından kabul görmüştür.

Pantone Renk Kataloğu Nerelerde Kullanılır?

Pantone renk kataloğu içinden binlerce rengi barındıran ve her rengin ayrı bir kodunun bulunduğu bir katalogdur. Genellikle kreatif işlerde, broşür, kartvizit ve davetiye gibi matbaa işlerinde tasarımların istenilen renk tonunun kolayca ayarlanabilmesi için oldukça elverişlidir. Zira monitörde görülen renkler broşür ve davetiyelere uyarlandığında istenilen renklerden farklı olabilir. Bu sorunu engellemek için Pantone kataloglardan renk seçimi yapmak her zaman daha sağlıklı olacaktır.

Pantone renk kataloğunda her rengin bir anahtar kodu bulunmaktadır. Bu anahtar kodlar hem tasarımcı için rengin belirlenmesi hem de tasarımı yaptıran kişi tarafından renk uyumunu ve hangi rengi seçeceğini belirler. Zira tasarım için monitörde görülen renkler genellikle üretilen renkten farklı olmakta ve tüketicinin istediği renk doğrultusunda seçim yapmasına engel olur.

Pantone Nedir?

Pantone genellikle işletmelerde kurumsal kimlik çalışmaları için kullanılır. Bu alanda şirketin veya işletmenin ambleminde, personel kıyafetlerinde, araçların dizaynında, ürün paketlerinde, kartvizitler gibi şirketleri temsil eden birçok alanda kullanılır. Çünkü şirketin kurumsal kimliği bu renk ile öne çıkar.

Şirketin kurumsal kimliğinin ön plana çıkarmayı sağlayan pantone renklerin önemi daha da artmaktadır. Çünkü birçok farklı renk tonu vardır. Eğer bir kartvizit basılacak veya bir araca tasarım yapılacaksa mutlaka pantone renk kodunun aynı olması gerekir. Aksi takdirde şirketin kurumsal kimliğine aykırı bir renk elde edilebilir.

Bu Yılın Pantone Rengi

Pantone her yıl bir renk belirler. 2020 yılında ise bu renk Klasik Mavi’dir. Huzurun ve güvenin temsilcisi mavi tonları bu sene her alanda kullanılmaktadır. Güçlü bir renk olan Klasik Mavi’yi 2020 yılı boyunca davetiyelerde, kartvizitlerde görmek mümkündü.

2021 yılının Pantone rengi Ultimate Gray ve İlluminating iken, 2022 yılının Pantone rengi tatlı bir mor ve mavi karışımı olan Veri Peri oldu.

Birçok pantone renk kataloğu bulunmaktadır. Her pantone kataloğu farklı tasarımcıların koleksiyonları için kullanılabilir. Ayrıca her yıl farklı bir pantone rengi ön plana çıkar ve büyük ilgi görür.