Tasarım alanında her geçen gün kendinizi geliştiriyor, yeniliyor ve trendlere ayak uydurmak için çabalıyor, ancak iş font seçmeye gelince en sevdiğiniz dörtlünün dışına çıkamıyorsanız, yalnız değilsiniz. Dünyada pek çok tasarımcı ağırlıklı olarak farklı tasarımlara uyarlanabilen favori fontlarını kullanmayı tercih ediyor. Hatta onlarla aynı fontları bile kullanıyor olabilirsiniz. Zira farkında olmasak da tasarımcılar olarak elimiz genellikle benzer fontlara gidiyor. Bunu ispatlayabiliriz! Nasıl mı? Dünyada en çok kullanılan fontlar nelerdir? Sorusuna yanıt vererek…

 

1. Arial

Yalnızca tasarımcılar değil öğrencilik hayatında ödev yapmış herkes Arial’ı tanır. Çünkü öğretmenler için yapılan bir sayfa ödev “Arial 12 punto” değilse aslında bir sayfa da değildir. Dünyada kabul görmüş böyle bir standart varken bu fontun en popüler fontlar arasında başı çektiğini söylesek muhtemelen pek de şaşırmazsınız. 80’lerde 10 farklı tasarımcının ekip çalışması ile yaratılan font, günümüzde öylesine popüler ki Google bile sıklıkla kullanıyor.

 

2. Times New Roman

Sırada Arial’ın pratikte değil ama teoride Serif hali olan, akademik ve kurumsal yazışmaların geleneksel fontu Times New Roman var. Tırnaklı yani Serif bir font olan Times New Roman, aslında şu meşhur Times gazetesi için özel tasarlanmış. Günümüzde gazete, roman ve dergilerde yaygın olarak kullanılmasının nedeni de bu. Zira Serif olarak tasarlandığından uzun metinlerde akıcılığı arttırarak okumayı kolaylaştırıyor.

3. Helvetica

Dünyada en çok kullanılan fontlar sıralamasında bir diğer fontumuz ise Helvetica. Yalnızca regular’ı bold’u değil her şeyiyle tasarımcıların, özellikle dijital yayıncıların gözdesi olan bu font olabildiğince yalın, okunaklı ve simetrik. Zarafetin hüküm sürdüğü bu font ailesi dünyada pek çok tasarımcının gözdesi olsa da harflerin birbirine çok yakın olduğunu ve geliştirilmesi gerektiğini savunan hatırı sayılır bir çoğunluk da mevcut.

4. Futura

Keskin hatlarıyla Futura, eğlenceli, dinamik, kıpır kıpır ve çarpıcı bir font. Yine tasarım camiasının mihenk taşlarından olan bu font göz yormayan, yuvarlak ve kıvrımlı bir yapıda. Özellikle logo ve banner tasarımlarında, commercial işlerde sıklıkla tercih ediliyor.

5. Roboto

Yukarıdaki örneklere göre biraz daha ince uzun bir font Roboto. Bundan dolayı da oldukça zarif. Nitekim uzun metinlerde okunabilirliği biraz düşük ve göz yorucu. En çok kullanılan fontlar listesine ilk sıralardan giren Roboto, genellikle tasarımcıların farklı bir şey denemek amacıyla başvurduğu ancak yine de dünyanın yarısı ile ortak noktada buluşmaktan kaçamadığı fontlar arasında. Yine de bizce Comic Sans batağına düşmekten onlarca kat iyi olabilir.

Sizler de tasarımlarınızda yer alan farklı fontlarla birlikte baskı siparişi vermek isterseniz www.basyolla.com adresini ziyaret edebilir ve siparişinizi hızlıca oluşturabilirsiniz.