Dijital teknolojilerin yaşamın çeşitli alanlarında kullanıldığı görülürken ticari faaliyetler söz konusu olduğunda da bu platformlar devreye girer. E-Ticaret siteleri üzerinden yapılan çalışmalar firmaların kar elde etme beklentilerine hizmet ederken E-Ticaret Sitesi Tasarımı Nasıl Olmalı? Sorusuna da yanıt aranır.

E-Ticaret Nedir?

İnternetin yaygın olarak kullanılmaya başlaması ile ticari sahada yapılacak çalışmaların bu ortamlara kaydığı görülür. 1990 ‘lı yıllardan itibaren web siteleri sayesinde dijital platformlar üzerinden satış yapmak mümkün hale gelmiştir. E-Ticaret Nedir? Araştırılırken dijital ortamlarda yapılan ticari faaliyetlerin bu isimle anıldığı görülür.

Fiziki olmayan ortamlarda gerçekleştirilen bu tür faaliyetler bilinen klasik yöntemlerin sanal ortamlara taşınması sonucu ortaya çıkmıştır. Alıcı ile firma internet ortamı üzerinde bir araya gelirken satış işlemleri bu sayede gerçekleşir.

Firmanın web adresi onun vitrini olarak görev yapar ve müşteriler bu adresleri mobil cihazlar ya da bilgisayarlar aracılığı ile ziyaret edebilir. Zaman ve mekân kavramını ortadan kaldıran bu ticari yöntem sayesinde kesintisiz olarak işlem yapmak mümkün hale gelir.

E-Ticaret Sitesi Tasarımı

İşletmeler web adresleri sayesinde müşterileri ile buluşurken potansiyel müşteriler ve hedef kitle açısından bu adreslerin tasarım süreçleri oldukça önemlidir. Web sitesinin kolay bir ara yüze sahip olması ve kullanıcı dostu yaklaşımla tasarlanması en önemli özelliği olurken E-Ticaret Sitesi Tasarımı merak edilenler arasında yer alır.

Bu tür bir siteye ihtiyaç duyan firmalar açısından tasarım süreçlerinde dikkat edilmesi gerekenler olurken bu aşamalar aşağıdaki gibidir:

 

Öncelikle hedef kitlenin belirlenmesi bu tür uygulamalar açısından oldukça önemlidir.

  • İnternet üzerinden hangi ürünlerin satılmak istendiği ve içinde yer alınmak istenen sektörün belirlenmesi gerekir. Bunun yanı sıra bir pazar araştırmasının yapılması da firma açısından gerekli bir ön koşuldur.
  • Bir marka adı oluşturulması gerekirken akılda kalıcı ve kolay hatırlanabilen tercihler yapılmalıdır.
  • Web sitesinin tasarım süreçlerinde bilgisayarların yanı sıra mobil cihazlardan da müşterilerin siteye erişim sağlayabilmesi oldukça önemli bir ayrıntıdır ve bu konu da dikkate alınmalıdır.
  • Web sitesinin yüksek performansla çalışması kullanıcıların ziyareti sırasında aksama yaşanmaması açısından dikkat edilmesi gereken bir konudur.
  • Kısa sürede açılmayan web adreslerini müşterilerin terk ettiği görülürken web sitesi tıklandığında hemen açılabilme özelliğine sahip olmalıdır.
  • Firma için tasarlanacak bir web sitesinde ürün bilgilerine yeterince yer verilmesi gerekirken kampanyalar hakkında da müşterilerin haberdar edilmesi önem taşır.
  • Kolay ödeme sistemine sahip bir e-ticaret sitesi müşteriler açısından tercih edilecek bir uygulama olmaktadır.
  • Geleneksel ticarette mağazanın üstlendiği görevi dijital platformlarda yapılan işlemlerde web siteleri üstlenir. Bundan dolayı da site tasarımı yapılırken müşteri tercihleri göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Site tasarımında kullanılacak renkler, sadelik ve kolay kullanılabilirlik sayesinde müşteri çekmek mümkün olur.
  • Küresel ölçekte hizmet vermek isteyen işletmeler açısından ise farklı dil seçeneklerine de yer verilmesi önemli bir detaydır.
  • Ürünlerin kategorize edilmesi müşterilerin aradıklarını bulma konusunda işini kolaylaştıran bir yaklaşımdır.
  • Ürünlerin yeteri kadar bilgi ile açıklanmış olması da ziyaretçilerin aradıkları arasında yer alır.
  • Fotoğraf kullanılacağı zaman yüksek çözünürlüklü ve ayrıntı içeren ürün fotoğraflarının tercih edilmesi gerekir.
  • Müşterilerle iletişim kurmak da oldukça önemli olurken problemlere anında çözüm üretebilmek gerekir. Bundan dolayı da sitede canlı sohbet gibi eklemelerin yapılması işletmenin profesyonelliği açısından gereklidir.