Tasarım yaratıcı bir çaba ve hayal ürünü ile desteklenen bir süreç sonunda ortaya konan eserlerde görülen bir yaklaşımdır. Grafik tasarım adı verilen uygulamalar da bir mesaj iletileceği zaman ya da bir fikrin karşıdakine aktarımı gerekli olduğunda kullanılır. Grafik Tasarım Yarışmaları söz konusu olduğunda ise katılımcılar çeşitli ödüllerle teşvik edilir.

Bu tür yarışmalar tasarımcı açısından hem deneyim kazandıran hem de kariyerinde ilerleme sağlamasında etkili olan uygulamalardır. Bu sebeple de mesleğinde başarılı olmak isteyen katılımcılar tarafından yakından takip edilirler.

Grafik Tasarım Nedir?

Grafik tasarım çalışmaları bir fikir ya da mesajın iletilmesi gerekli olduğunda ortaya çıkarken iletilmek istenen düşünceler görsel ögelerle ifade edilir. Bu aşamada grafik tasarımcılar görev yapar ve yaratıcı çalışmalarda onların imzası bulunur. Grafik Tasarım Nedir? Sorusuna yanı taranırken web siteleri, dergi ya da kitaplar üzerinde görsel tasarımlar yapan yaratıcı bireylerin bu alanda çalıştığı görülür.

Günümüzde dijital teknolojilere bağlı olarak kullanılan web siteleri tasarlanacağı zaman ya da firmaların kurumsal kimlik çalışmalarına gerek duyulduğunda grafik tasarımcılar ile çalışılmaktadır.

Grafik tasarımcıların teşvik edilmesi amacı ile zaman zaman çeşitli yarışmalar düzenlenir. Bu yarışmaların kendilerine özgü ödülleri olurken tasarımcı açısından kariyerinde ilerleme sağlamak adına yarışmalardan alınacak ödüller önemli hale gelir.

Türkiye genelinde ya da uluslararası arenada düzenlenen birçok grafik tasarım yarışması söz konusudur. Çeşitli tarihlerde düzenlenen bu yarışmalar yayın kuruluşları vasıtası ile ilgililere duyurulur.

Bazı yarışmaların prestij sahibi olması ise tasarımcı açısından önemsenen bir konudur. Bundan dolayı da bu tür yarışmalarda ödül almak grafik tasarımcılar tarafından önemsenir. Her yıl düzenlenen pek çok grafik tasarım yarışması olurken bunlar arasında yer alan birkaç örnek aşağıdaki gibidir:

 

1.İTÜ 250. Yıl Logo Yarışması

İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından düzenlenen bu yarışma için son katılma tarihi 1 Eylül 2021 olarak belirlenmiştir.

2.Bahçelievler Belediyesi Logo Tasarım Yarışması

Bu yarışma için son başvuru tarihi 15 Haziran 2021’dir. Tüm Türkiye genelini kapsayan bir yarışmadır.

3.GAİB olarak da bilinen Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Makine Halısı Tasarım Yarışması

Tüm Türkiye geneline yönelik olarak düzenlenen bu yarışma için de son katılım tarihi 15 Haziran 2021’dir.

Sokaktaki Ankara:

4.Ankara’da yer alan mahalle, cadde ve sokakların tabela, bina kapı numaraları, mimari tanıtım tabelaları ve özgün font ulusal tasarım yarışması

16 Temmuz 2021 tarihi son katılma süresi olan bu yarışma da çeşitli disiplinlere yönelik olarak planlanmış yarışmalar arasında yer alırken grafik tasarım konusunu da kapsamaktadır.

Her yarışma tasarımcılar açısından kendilerini geliştirmelerine olanak yaratacak ortamları sunması açısından önemlidir. Bundan dolayı da tasarımcıları teşvik edici yanları bulunan yarışmalar çeşitli dönemlerde kurum ya da kuruluşlar tarafından düzenlenir. Buradan alınacak ödüllerin ise hem maddi değeri olurken hem de tasarımcının prestij kazanması söz konusu olduğundan önem taşır.