Her yıl Pantone Renk Enstitüsü tarafından açıklanan “yılın renkleri” 2021 yılı için de belli oldu! Yeni yılın renklerini belirlerken içinde bulunduğumuz talihsiz ve karmaşa dolu 2020’den ilham alan Pantone, bu yılın renklerini “Ultimate Gri” ve “Canlı Sarı” olarak belirledi. Renk seçimlerinin birbiriyle olan zıtlıklarından da anlaşılacağı üzere, belirlenen bu renklerin, Pantone Renk Enstitüsü’nün başkan yardımcısı Laurie Pressman tarafından “bu yıl bolca ihtiyaç duyduğumuz pozitifliğe” hitap ettikleri söylendi. Ayrıca bu yıl aynı anda iki renk seçilerek de bir ilke imza atılmış oldu.

Geçtiğimiz yıl rengi seçilen, huzuru ve sakinliği ifade eden “Klasik Mavi” rengin yanı sıra önümüzdeki yılın renkleri gücü ve umudu ifade ederek adeta içinde yaşadığımız bu zor günlere bir mesaj veriyor. Bu durum da bize, Pressman’ın da belirttiği gibi renkleri belirlerken onları verilerin değil; renklerin psikolojik etkilerinin yönlendirdiğini kanıtlar nitelikte. Ayrıca Pressman’ın belirttiği bir diğer detaya göre de bu yılın rengi belirlenirken etkisinde kalınan en büyük etken pandemi. Hal böyle olunca da işin içine elbette şüphesiz “daha güçlü olma kavramı” ve “umut” kavramı giriyor. Bizce de oldukça isabetli bir seçim! Konu renklerden açılmışken, gelin biz de bu iki rengin genel geçer anlamlarına detaylıca bir göz atalım…

Coşkunun ve Umudun Rengi: Sarı

Sarı psikolojide coşkunun ve umudun rengi olarak geçen canlı bir renk. “Yeni yollar bulmanın anahtarı” olarak da ifade edilen renk aynı zamanda yaratıcılığı da simgeliyor. Psikolojik yönüyle sarı, kişinin daha analitik düşünmesine yardımcı olurken diğer yandan beynin sol lobunu da aktive eder. Sarının coşkuyu ve umudu bizlerde uyandırmasındaki en büyük etken belki de bize içimizi ısıtan ve umutla dolduran güneşli günleri, Güneş’i hatırlatıyor olmasıdır. Kim bilir!

Gizli ve Zarif: Gri

Gri renk çoğu zaman kararsızlık, depresyon ve karamsarlıkla özdeşleştirilen bir renk olsa da aslına bakıldığında tarafsızlığı ve uzlaşmacılığı da sembolize eden zarif bir renktir. Gri aynı zamanda istikrar ve sağlamlığıyla da içinde bulunduğumuz bu kaosta da bizlere güven verir.

Daha detaylı bilgiler için https://www.basyolla.com/sitemizi ziyaret edebilirsiniz.