Podcast ve Dijital Medya

Dijital platformların her geçen gün daha fazla kullanıldığı günümüzde medya ürünlerinin internet üzerinden yayınlandığı görülür. Web teknolojilerinin geldiği bu noktada sayısal mecralar sürekli bir gelişim göstermektedir. Podcast Nedir? Dendiğinde ise dijital medya ürünlerinden söz edilir. Bu ürünler dosyalar halinde indirilerek çeşitli cihazlardan izlenebilir. Podcast adı verilen bu uygulama yaygın olarak kullanılmaktadır.

Uygulamanın geliştirildiği dönemlerde yalnızca iPod için kullanıldığı görülürken günümüzde bu durum geçerli değildir. Çevrimiçi yayınları kullanıcılara ulaştıran Podcast bunu üyelik gibi farklı yollarla yapabilir.

Podcastin Özellikleri

Podcast eğitim alanında da kullanılan bir uygulama olurken yalnızca yayınlanan diziler ya da radyo yayınlarının dinlenmesine imkân yaratmaz. Bunun yanı sıra dergi ve belgesel gibi yayınları da kapsar. Uygulama ses ve görüntü dosyalarının kullanılmasına izin verir.

Kullanıcı abone olarak podcast üzerinden bu yayınları izleyebilir, eğitim, eğlence ya da iş amacına yönelik olarak da yaygın olarak kullanıldığı görülen uygulamanın herhangi bir zaman aralığında izlenmesi ya da dinlenmesi mümkündür.

Podcast Ne İşe Yarar?

Dijital teknolojilerin yaygın olarak kullanıldığı günümüzde çeşitli uygulamaların insanlara hizmet verdiği görülür. Podcast Ne İşe Yarar? Sorusuna yanıt arandığında ise bu uygulama aracılığı ile dijital medya içerikleri izlenebilir veya dinlenmesi mümkün hale gelir.

Birçok alanda kullanılabilen Podcast’in her bölümü farklı bir konuyu ele alan içeriklerden oluşabilir. Başlangıçta tasarlanırken iPodlardan dinlenmek üzere hazırlanan uygulamanın günümüzde tüm cihazlarla uyumlu olduğu görülmektedir.

Dijital ses ve video dosyaları olarak da adlandırılan Podcast’in herhangi bir konuya odaklanarak hazırlanması mümkündür. Podcastlerin devam eden bölümler halinde yayınlandığı görülürken bu uygulama zengin içerikleri ile de dikkat çeker.

Birçok konuya yönelik olarak içeriğe ulaşmak uygulama ile mümkün olurken kullanıcı dilediğinde yayını durdurup yeniden başlatabilme şansına sahiptir. Bu yayınlar istenilen yer ve zamanda dinlenme imkanını kullanıcılara sunarken katılımcı açısından geniş bir özgürlük alanı yaratır.

Podcast’e abone olunduğunda uygulamanın içinde yer alan herhangi bir programın kullanıcıya dergi veya gazete gibi düzenli olarak ulaştırılması mümkün olur. Podcast’in kullanılan cihazlara ücretsiz olarak indirildiği görülürken kullanıcı dilediği yayına abone olarak bu uygulamaya katılabilir. Yayınlar mobil cihazlardan, bilgisayarlardan dinlenebilir ya da taşınabilir bir dinleme cihazına da aktarılabilir. Podcast yayınları ücretsiz olarak dinlenir.

Kullanıcıların sahip olması gereken bir internet ağıdır ve bu sayede Podcast yayınlarına erişim sağlamak mümkün olur. Ayrıca uygulama ücretsiz olarak cihazlara indirilmiş olması gerekir. Daha sonra istenilen zaman aralığında ve ortamda internet olduğu sürece bu yayınları dinlemek söz konusu olur.

Taşınabilir cihazlara bölümler aktarıldığı takdirde ise her tür koşulda programların dinlenebilmesi söz konusu olur. Örneğin spor yaparken kulaklık aracılığı ile bu yayınlar takip edilebilir. Bundan dolayı da yaygın olarak tercih edilen uygulamalar arasında Podcast yayınları yer alır. Bu yayınlara ait bir diğer özellik ise seçilen programın en yeni bölümlerinin yayınlanır yayınlanmaz kullanıcıya iletilmesidir.