En Sevilen Yazı Fontları

 

Yazı bir düşüncenin ifade edilebilmesi için kullanılan harflerin bir araya gelmesi ile oluşan anlamlı bir bütündür. Yazı sırasında kullanılacak harflerin karakterleri yazının görsel etkisini arttırması açısından önemsenir. En Sevilen Yazı Fontları da bu nedenle merak edilir.

Yazı Fontları

İnsan var olduğu günden bu yana yaşadığı dünya ile uyumlu bir hayat süremeye çalışmıştır. Doğanın içinde doğa ile uyum içerisinde yaşama çabası aklını kullanması sonucunda sürekli öğrenmesi ile sonuçlanmıştır.

İnsan bilginin peşinde koşan bir canlı türüdür ve ilk günden bu yana öğrenerek kendisini geliştirmiştir. İletişim kurma ihtiyacı karşısında ise sürekli kendisini geliştiren bir yapıda olmuştur. İnsanın iletişim kurma çabası mağara duvarlarına, taş yüzeylere kazıyıp, boyayarak ya da çizerek resmetmesi ile kendisine ifade alanı bulmuştur.

Doğada karşılaştığı olayları resmetmesi kendisini anlatma ihtiyacının da doğal bir sonucudur. Yazının icadı ile insanlık tarihi süreçler açısından da ileri seviyelere ulaşmış ve zamanla yazının kullanıldığı yüzeylerde de sürekli bir gelişme yaşanmıştır. Matbaanın icadı çoklu üretimin de başlangıcı olurken yazı ve tipografi de bu sayede gelişim göstermiştir.

Tipografi açısından konu değerlendirildiğinde kullanılan font ve fontta yararlanılan rengin büyük bir önemi bulunur. Görsel algı üzerinde etkili bir güce sahip olan bu durum özellikle tüketicilere ulaşılmak istendiğinde daha da önemli hale gelir.

Tipografi sayesinde yaşamın içinde yer alan birçok konuya dikkatimiz çekilir. Bir iletişim türü olması onu daha da önemli hale getirirken haber verme, bilgilendirme işlevleri ile tipografi öne çıkar. Bir yazının içerdiği karakterlerin dışında hangi renkle yazıldığı da oldukça önemlidir. Rengin insan psikolojisi üzerindeki etkisi bilimsel olarak kanıtlanan bir gerçektir. Canlıların renklere verdiği psikolojik ve sosyolojik anlamlar rengin özellikle reklam sektörü açısından kullanımını güçlendirmektedir.

Tipografide rengin metin içerisinde zıtlık, vurgu, canlılık, durağanlık gibi etkiler yaratmada kullanıldığı görülür. Bu özellikleri rengi tipografik bir elemana dönüştürür. Renk dikkat çekebilir ve metne birden fazla anlam yükleme becerisine sahiptir.

Ürün ve hizmet pazarlaması sırasında reklam amacı ile kullanılan bu unsurların doğru tercih edilmesi istenilen sonuçları elde edebilmek açısından da önem taşır. Kurumsal firmaların çalışmaları sırasında kurumsal kimlikleri açısından bu tür konulara ağırlık verdikleri görülür.

Logolarda kullanılan yazı fontu ve renk unsuru bu çalışmalar sırasında üzerinde titizlikle durulması gereken konuların başında gelir. Yazının tarihsel süreçlerdeki gelişimi, matbaanın icad edilmesi, renk unsurunun kullanımı ve yazı çeşitlerinin varlığı günümüzde kurumsal firmaların reklam amacı ile kullanacakları ürünlerinde önemsedikleri konular arasında yer alır. Renklerin insan psikolojisine etkileri de bu tür çalışmalar yapılırken üzerinde durulan konular arasındadır.

Görsel iletişimin önemli çalışmaları arasında yazı font ve karakterleri vardır. Özellikle reklam sektörü açısından bu konu üzerinde hassasiyetle durulan bir alandır. Yazı font ve karakterleri ürün ve hizmet pazarlaması yapılırken kullanılan reklam unsurları açısından oldukça önemlidir.

Hedef kitle ve potansiyel müşteriler için ikna edilme çalışmalarında bu unsurlardan yararlanılır. Görsel hafıza üzerinde güçlü bir etki bırakması nedeni ile yazı font ve karakterleri üzerinde titiz bir çalışma yapılması gerekli olur.

Yazı sahibinin kullanmış olduğu yazı karakteri analiz edildiğinde yazı sahibinin karakter özelliklerine ulaşılır. Bilimsel verilerden elde edilen sonuçlar göstermektedir ki yazı font ve karakteri kişinin ruh hali ve karakteri üzerinde belirleyici bir etkiye sahiptir.

Yazı font ve karakterlerinin önemli bir grafik tasarım aracı olması özellikle reklam sektörü açısından kullanım alanlarını genişletmektedir. Bu sektörde sıklıkla kullanılan bazı yazı karakterlerinin çeşitli kitleleri harekete geçirebilme etkisi dikkate alınır.

Font Nedir?

 

Yazı karakteri ortaya çıkarılırken fontlardan yararlanılır. Font Nedir? Dendiğinde ise yazı tipi için bu ifadeye yer verildiği görülür. Fontlar çeşitli tiplerde olabilirken bazı yazı karakterleri daha fazla tercih edilir. Kartvizitler, antetli kağıtlar, logolar ya da farklı ürünler üzerinde kullanılan fontlar sayesinde şık bir tasarım elde etmek söz konusudur.

Bir afiş tasarlarken ya da logo gibi malzemelerde fontların görsel etkisi önemli hale gelir. Bundan dolayı da hazırlanan ürün üzerinde kullanılacak yazı tipi önemsenir. Tasarım süreçlerinde yararlanılan görsel ögeler ürünün etki gücünü arttırırken yazı tipinin okunabilir olması önemlidir.

Dijital platformlarda ya da basılı ürünlerde tercih edilen fontlar sayesinde görsel açıdan etkileyici tasarımlar oluşturulması mümkün hale gelirken birçok yazı karakteri arasından seçim yapmak gerekir. Yazıyı anlamlı hale getiren fontlar sayesinde yazının farklılaşması söz konusudur. Bu sayede ilgi çekici yazı tipleri elde edilebilir. Bu yazı tipleri içinde yer alan bazı örnekler ise aşağıdaki gibidir:

 

 

1.Roboto

Yazı tipleri arasında yer alan Roboto ile sade bir tasarıma imza atmak mümkün olur. Logo tasarımlarında tercih edilen bu font kartvizit ve banner tasarımlarında da kullanılır.

2.Trajan

Keskin hatları ile dikkat çeken bu font ile etkileyici tasarımlar yapılması mümkündür. Afiş ya da kitap kapakları tasarımında kullanılan bu yazı tipi de tercih edilenler arasındadır.

3.Bebas Neue

Afiş tasarımları yapılırken tercih edilebilecek türler arasın da Bebas Neue tipli yazıdan da söz edilebilir. Beğenilen yazı karakterlerinden biri de budur.

4.Gotham

Gotham, afiş ya da banner tasarımları söz konusu olduğunda tercih edilebilen fontlar arasında yer alır. Kataloglar için de bu yazı tipinden yararlanıldığı görülür. Etkileyici bir tasarıma sahip olan yazı tipleri arasındadır.

5.Manoyri

Bu yazı fontu da marker kalem ile yazılmış gibi bir görüntü oluşturmak isteyenler açısından tercih edilebilecek yazı tipleri arasında yer alır.

6.Didot

Modern tasarımlardan hoşlananlar açısından seçim yapılabilecek fontlar arasında bu yazı tipinden de söz etmek mümkündür.

7.Helvetica

Tercih edilen yazı karakterleri arasında Helvetica da bulunur. Modern tasarıma sahip ve kullanışlı fontlar arasında yer alan iyi bir örnektir.

Yazı fontlarında belirginleşen özellikler arasında karakter aralıkları ve tutarlılık öne çıkan bir durumdur. Bunun yanı sıra okunabilirlik oranı ve denge unsuru da oldukça önemlidir. Birbiri içerisine geçmiş yazı karakterleri okumayı güçleştiren bir özellik olması nedeni ile tercih edilen bir uygulama değildir.

Bu sebeple yazı karakterleri arasında yer alan mesafenin yanı sıra dengeli bir yerleştirme de önemli bir unsurdur. Yazı tipinin kalın ya da ince oluşu aynı zamanda bu özelliklerin bir arada kullanılacağı zaman dengeli yerleştirilmesini gerekli kılar.

Bir yazı fontunda olması gereken en önemli özelliklerden biri okunaklı olmasıdır. Bundan dolayı da yazı tipleri tasarlanırken okunabilirlik oranına dikkat edilir. Özellikle kurumsal kimlik çalışmaları yapılacağı zaman kullanılacak yazı karakteri önemlidir ve firmanın prestijine katkısı oldukça fazladır.