Dört temel rengin birleşimi olan CMYK sayesinde diğer renklerin oluşumu sağlanır. Baskı işlemi yapılırken kullanılacak olan bu ana renklerin karışımı sayesinde elde edilecek ara renkler baskı işleminin başarılı yapılmasını sağlar. Bahsettiğimiz bu çalışmaların baskı işlemlerinde özenli bir şekilde yapılabilmesi için bu teknolojinin kullanılması gerekmektedir.

CMYK, baskı sırasında kullanılan dört ana işlem rengi anlamına gelen “Cyan, Magenta, Yellow, Key” kelimelerinin kısaltmasıdır. Bu renkler camgöbeği, galibarda, sarı ve siyah renkleri anlamına gelmektedir. Baskılama işlemi bu ana renkler ile yapılır. Matbaa teknolojisinde çok önemli bir unsur pşan CMYK sayesinde renkli baskı işlemi yapılır. Sarı, mavi ve kırmızı ana renklerdir. Bu renklerle oynamalar yapıldığı zaman diğer renkler de oluşturulabilir. CMYK içerisindeki K harfi key anlamına gelmektedir ve renklerin anahtarı olmasının ifadesidir. Bu ana renkler sayesinde yapılacak olan baskılar ile diğer renklerin oluşumunu ve koyu renkleri belirginleştirip kontrast yaratılmasını da sağlanmaktadır.

Kısaca CMYK baskı, tasarladığınız projelerde tercih ettiğiniz her rengin basılabileceğini ifade eder.

RGB Nedir?

Dijital cihazların ışık kullanarak oluşturulan renk yansıtması yöntemine RGB adı verilir. RGB renk kodları “Red, Green, Blue” renklerinden yani kırmızı, yeşil ve mavi kelimelerinin baş harflerinin birleşmesiyle oluşur. RGB ışık kaynağını temel alır, doğadaki bütün renk kodlarının bu üç renkten meydana geldiğini savunur.

RGB internet ortamında kullanılan ilk renk sistemidir. Tarihteki ilk fotoğraf makinesinde ve ilk televizyonda da kullanılmıştır. Kısaca şöyle anlatabiliriz; eğer bir ortamda hiç ışık yoksa tek renk siyahtır. Bu nedenle yeterli kadar mavi, yeşil ve kırmızı renkleri eklediğimizde istediğimiz renge sahip olabiliriz. RGB genel olarak dijital ürünlerde ve monitörlerde kullanılır.

RGB ve CMYK Arasındaki Farklar Nelerdir?

Kısacası CMYK tasarımsal olarak mürekkeple yazdırmayı amaçlayan renk modudur. RGB ise ekran görüntüleriyle ilgili olarak tasarlanan bir renk modudur.

CMYK üzerine ne kadar fazla renk eklenirse, tasarımın tengi o kadar koyu olacaktır. Fakat RGB’ye ne kadar fazla renk eklenirse o kadar fazla açık renk modu elde edilir.

CMYK’da zemin boşken beyaz kabul edilir. RGB’de ise zemin boşken siyah renkli kabul edilir.

Özetle açıklayacak olursak; CMYK gerçek olan görüntüyü bize verirken, RGB görünen rengin kendisidir.

Baskı ürünlerimize ve konu hakkında daha detaylı bilgiye https://www.basyolla.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.