Teknolojik gelişmeler yaşamın her alanında kullanılırken özellikle tasarım konusunda ona daha fazla ihtiyaç duyulur. Bu sebeplerle de birçok sektör için gerekli olan tasarım faaliyetleri bilgisayarlar üzerinden yapılır. Bilgisayar Destekli Tasarım Nedir? Dendiğinde tasarım çalışmaları sırasında bilgisayarların devreye girdiği görülür.

 

Tasarımcıların çalışmaları sırasında kullandığı bilgisayarlar sayesinde ortaya konan projelerin revize edilmesi kısa süre içerisinde mümkün olur. Özellikle teknik konularda yapılacak çalışmaların hızlandırılabilmesi açısından bu yöntemlerin işleri kolaylaştırdığı görülmektedir.

 

Yazılım programları kullanılarak yapılabilen bu çalışmalar sırasında tasarımların iki boyutlu ya da üç boyutlu olması mümkündür. Bu tür tasarım programları çeşitli adlarla bilinirken Autocad, Adobe Photoshop, Adobe IIlustrator, Adobe InDesign, Corel Draw bu tür programlardır.

 

Bilgisayar Destekli Tasarım

 

Bilgisayar Destekli Tasarım çalışmaları üniversitelerde eğitimi verilen bir alandır. CAD olarak da adlandırılan bu uygulama sayesinde Autocad programı kullanılarak iki boyutlu çizim becerisi öğrencilere kazandırılır.

 

Üniversitelerde alınacak bilgisayar destekli tasarım eğitimlerinde çeşitli derslerin verildiği görülür. Bu dersler arasında temel autocad komutları, geometrik çizim komutları, izometrik çizim gibi birçok konu yer alır. Ayrıca autocadde ileri komutlar ve çizim çalışmaları da bu derslere dahildir.

 

Bu tür bir eğitim alındığında kişide oluşacak yetkinlik endüstride bilgisayar destekli tasarım uygulamaları yapabilmektir. Öğrenciler eğitimlerini tamamladıklarında endüstri için uygun ürünlerin teknik çizimlerini yapabilecek duruma gelirler.

 

Ayrıca ürünlerin detaylarına yönelik olarak da 2 boyutlu olarak görselleştirme yapabilmektedirler. Bu çalışmalar sırasında bilgisayarlardan yararlanırlarken ürünlere ait kesitleri de yine bu ortamlarda çizebilirler.

 

Bilgisayar Destekli Tasarım Kullanım Alanları

 

Bilgisayar Destekli Tasarım Kullanım Alanları oldukça geniştir. Çeşitli yazılım programları kullanılarak yapılan bu uygulamalardan tüm mühendislik branşlarında yararlanılabilir.

 

Mühendislik dendiğinde ise farklı sektörler devreye girer. Otomotiv sektörü, havacılık sektörü, uzay çalışmaları, dijital oyun sektörü bu alanlar arasında ilk akla gelenlerdir. Bilgisayar destekli tasarım çalışmalarında 2D ve 3D modelleme yapılarak üretim aşamasından önce fiziksel ürünlerin dijital ortamda görüntülenmesi mümkün olur.

 

Bu uygulamayı kullanan meslekler arasında mühendisler, mimarlar bulunurken manuel olarak yapılan çizimler yerine dijital ortamda yapılan çizimler sayesinde yapılacak çalışmalar görselleştirilir.

 

Bu tür çalışmaların önemli bir özelliği kolay üretilebilir olmaları, yenilikçi ürün tasarımlarına fırsat yaratmaları ve simülasyona uygun olmalarıdır. Ayrıca çalışmalar üzerinde istenilen değişikliklerin yapılması da kolaydır. Bundan dolayı da oldukça sık tercih edilir.

 

CAD olarak adlandırılan yazılımlar kullanıldığında kolay bir şekilde görselleştirme yapılır. Çalışma sırasında tüm detaylara odaklanmak mümkündür. Yazılım programları buna olanak tanır. Genellikle tüm sektörlere entegre yazılım programları olabileceği için uygulanabilirlik yönünden de oldukça uyumludur.

 

Mimarlar açısından özel bir önem taşıyan bu yazılım programları sayesinde profesyonel anlamda iş üretmek mümkün hale gelir. Endüstriyel alanlarda da tasarımcıların işlerini kolaylaştıran bir uygulamadır. Grafik tasarım çalışmaları sırasında ve bunun gibi birçok alanda bu tasarım uygulamalarına ihtiyaç duyulur.