Geçmişte kullanılan yöntemler gelişen teknolojilerle birlikte yerine yenisini bırakırken normal beyaz kâğıda göre hazırlanan baskıların günümüzde renkli malzemeler üzerine de uygulandığı görülür. Beyaz Renk Nasıl Basılır? Sorulduğunda yüksek baskı kalitesi aracılığı ile problemsiz baskılar elde edildiği görülür.

Beyaz rengin renk olarak basılması beyaz kâğıdın dokusu dışında bir kullanımı beraberinde getirmiştir. Uygulama sırasında baskı yüzeyine beyaz boyalı kısım aktarılır ve bunun üzerine de görsel basılır. Beyaz renk hem kapatıcı özelliği hem de yazıları ön plana çıkartan spot etkisi ile dikkat çeker.

Matbaa sektöründe baskı yöntemleri arasında kullanılan bölgesel beyaz baskılarda koyu renkli alanlarda yüzeye CMYK öncesi beyaz basılır. Ardından da CMYK ile üzerine resim basılmaktadır. Tüm alanın beyaz kaplanması gerektiğinde ise tüm alt zemine CMYK baskının ardından beyaz baskı yapılır.

Grafik tasarımlar sırasında daha da öne çıkan renk unsuru matbaa sektörü açısından oldukça önemlidir. Günümüzde klasik basım yöntemleri yerine dijital metotlar tercih edilirken matbaalar da bu gelişmelere uyum göstermiştir.

Yeni uygulamalara bağlı olarak da renklerle ilgili farklı kavramlarla karşılaşıldığı görülür. Bu kavramlar arasında yer alan CMYK, RGB gibi ifadeler de renk setlerini açıklamak için kullanılır.

CMYK Nedir?

Renkler söz konusu olduğunda dijital yöntemler devreye girerken bu metotların ortaya çıkardığı kavramlar arasında CMYK tanımına da rastlanır. CMYK Nedir? Araştırıldığında Cyan, Magenta, Yellow ve Key’den bahsedilir. Bu renk paletinde yer alan renkler; camgöbeği, pembe, sarı ve siyahtır. Key olarak adlandırılan anahtar renk siyah olarak kullanılır.

Dijital olarak basım yapan matbaalar baskı yöntemlerinde CMYK’yı kullanırlar. Tasarım sırasında önemli bir etkiye sahip olan renkler elde edileceği zaman bu renk paletinde yer alan karışımlar kullanılır.

Bilgisayar ekranları söz konusu olduğunda ise durum değişir. Bu durumda kullanılan yöntem RGB olarak adlandırılırken uygulama renkleri ışığı kullanarak elde eder. Bundan dolayı da CMYK’dan ayrılır. Metot farklılığı nedeni ile de elde edilen renk sayısının yanı sıra tonlarda da farklılık olur.

RGB Nedir?

Renkler söz konusu olduğunda merak edilen pek çok konu olurken RGB Nedir? Araştırılır. Bilgisayarlarda kullanılan RGB kırmızı, yeşil ve mavi renkleri ifade eder. Red, Green, Blue olarak adlandırılan bu renkler dijital tarayıcılarda ve kameralarda tercih edilir.

RGB ya da CMYK renkleri baskı sırasında önem kazanır. Dijital baskı yöntemleri kullanılırken baskı yapılan malzemedeki renklerin görünümü önemli hale gelir. Bundan dolayı da kullanılacak renk paletine dikkat edilir.

Dijital baskı makinelerinde beyaz baskı alanları bulunur. Bu alanlar aracılığı ile beyaz renk basılacağı zaman katmanları öne, tüm alana ya da arkaya basmak mümkün olur. Beyaz rengin basımı sırasında kullanılan dijital makineler son teknoloji ürünleri olarak dikkat çeker. Spot renk olarak adlandırılan beyaz, CMYK renkleri dışında dijital baskı makinelerinde yer alan bir seçenektir.