DPI(Dot Per Inch) Tanımı Nedir?

Hangi alanda baskı ürününe ihtiyacımız olursa olsun bizi memnun eden ve kaliteli bir baskı arayışında oluruz. Kaliteli baskı için ise gerekli olan birkaç farklı özellik bulunuyor. Baskı ve matbaa sektöründe büyük bir öneme sahip olan DPI, baskı kalitesini en çok etkileyen faktörlerin başında yer alır. En kısa tanımıyla DPI (Dots per inch) tanımının baş harflerinden oluşur ve inç başına düşen nokta sayısı anlamına gelir. 

Baskı işleminde kaliteli ve albenisi olan ürünler elde edilmek isteniyorsa çözünürlük, en çok dikkat edilmesi gereken özelliklerin başında yer alır. Çözünürlüğü düşük bir baskı ürünü, markanın kimliğini düşürdüğü gibi baskı sonrasında elde edilen ürünün kalitesini düşürür. Baskı sektöründe hazırlanan bir baskının sahip olduğu çözünürlük DPI tarafından belirlenir. Bir inç kare içerisine sığdırılan nokta sayısı ne kadar fazla ise ortaya çıkan baskı da o kadar kaliteli hale gelir.

DPI Farklılıkları

DPI ve Baskı Kalitesi Arasındaki İlişki Nedir?

Kaliteli bir baskı elde edebilmek için 1 inç kareye sığdırılan noktaların küçülmesi gerekir. Açıklamak gerekirse, 1 inç kare ne kadar fazla ufak nokta ile doldurulursa baskıda elde edilen ürün o kadar kaliteli hale gelir. Baskıya verilen tasarımı oluşturan noktalar görünmezlik kazanarak çok daha kaliteli bir baskı ortaya konmuş olur. Bir inç kare, ne fazla küçük nokta ile doldurulursa ortaya çıkan baskı sonucu da o kadar net, parlak ve kaliteli bir hal alır.

En iyi kaliteyi elde etmek için sürekli en yüksek DPI baskısı uygulamak bazı durumlarda gereksiz olabilir. Eğer küçük boyutta bir görüntü ya da tasarım baskısı yapılacaksa yüksek DPI kullanmak yalnızca mürekkep israfına neden olacaktır. Bu sebeple de her durumda en yüksek DPI tercih edilmemesi, tasarıma göre belirlenmesi de gerekir. Büyük boyutta bir baskı elde edilmek isteniyorsa 300 DPI değeri genel olarak tercih edilen değerdir. Standart DPI değeri, kartvizit gibi özel baskı alanlarında da devam ettirilir. Bu alanda da 300 ve 400 arası bir DPI değeri kullanılması yeterli olacaktır.

Baskı sürecinde her ne kadar baskıda kullanılan makinesinin kalitesi önemli olsa da baskının daha kaliteli ve net bir baskı ürünü elde edilebilmesi adına DPI değerine de dikkat etmek gerekir. Baskıdaki çözünürlük yani DPI yükseldikçe görüntü kalitesi de buna bağlı olarak yükselir. Baskı sonrasında ortaya çıkan tatmin edici sonuçlar içinse DPI değerinin göz ardı edilmemesi gereken bir konu olduğu unutulmamalıdır.

DPI Örnekleri

Sizler de yüksek DPI değerine sahip görsellerinizin baskısını almak isterseniz https://www.basyolla.com/ adresini ziyaret edebilir ve seçeceğiniz ürünler için dijital baskı işlemlerinizi talep edebilirsiniz.