UV Baskı Nedir?

Fotoğraf, çizim çalışmaları ya da metin baskılarında uzun süre dayanıklılık ve renk kaybının yaşanmaması oldukça önemli bir unsurdur. Bu tür baskı malzemeleri dış etkiler karşısında uzun süre niteliklerini kaybetmeden kaldıklarında kullanım amaçlarına daha fazla hizmet edeceklerdir. Bu sebeple UV baskı adı verilen ve ultraviyole baskı olarak da adlandırılan baskı yöntemi ile uzun süre dayanıklılık gösteren baskı teknikleri gerçekleştirilmektedir.

Bu tür bir baskı tekniğinde güneş ışınları karşısında dayanıklılık gösteren boyaların çok kısa bir sürede kurumasını sağlamak sureti ile baskı yöntemi uygulanmaktadır. Normal baskı tekniklerinden daha kalıcı ve dayanıklı çözümler sunması sebebiyle bu tür bir yöntemin tercih edilmesi de oldukça fazla olmaktadır.

UV Baskı Tekniği Kullanım Alanları Nelerdir?

 

Bu tür bir baskı yöntemi oldukça geniş bir alanda kullanılabilme özelliğine sahip olması ile dikkat çekmektedir. Yoğun olarak kullanıldığı alanlar ise etiketler ve ambalaj ürünleridir. Etiketlerin klasik yöntemlerde kolay yıpranabilen bir yapıya sahip olması nedeniyle UV baskı yöntemi uygulandığında dayanıklılık süreleri artmakta ve uzun süreli kullanımları mümkün olabilmektedir.

Dijital mecralarda sık kullanılan bir yöntem olan bu baskı tekniği etkin bir reklam aracı olarak kullanılmaktadır. Bu teknik sayesinde ürünlerin reklamı uzun süre bozulmadan yapılabilme şansına sahip olmaktadır.

Bu tür bir baskı tekniği uygulandığında ürünlerin dış etkilere karşı daha dayanıklı hale geldiği görülmektedir. Suya, ısıya ya da nem gibi dışardan etki edebilecek koşullara karşı bu tür bir baskı tekniği kesin çözüm üretebilmektedir.

Bu tür bir baskı tekniği uygulandığı alanların korunması açısından da oldukça önemlidir. Birçok malzemeye kolay uygulanabilme özelliği göstermeyi UV baskının tercih edilme nedenleri arasında ilk sırada yer almaktadır.

Bu tür bir baskı tekniği uygulanırken sık tercih edilmesinde etkili olan bazı unsurlar vardır. Bu unsurlar arasında birkaç örnek vermek gerekirse tablo şu şekilde olacaktır:

 

  • Dayanıklı ve esnek bir yöntem olması sebebiyle her yüzeye kolay uyum sağladığı görülmektedir
  • Bu metotla kısa sürede kuruma gerçekleştirilebilmesi yöntemin tercih edilme nedenleri arasındadır
  • Baskı kalitesi açısından nitelikli özellikler göstermesi uzun süre kullanımı olanaklı hale getirir

 

Bu tür bir yöntem kullanılıp baskı yapılacağı zaman iki tür uygulamadan söz edilebilmektedir. Baskı teknikleri arasında yer alan ve örnek gösterilebilecek çalışmalar arasında rulo baskı ve flat baskı gibi örnekler mevcuttur.

Bu tür bir baskı yönteminin uygulanması ile ortaya çıkan çalışmalarda dış etkilerin çok uzun süre bertaraf edildiği görülmektedir.

Uygulandığı yüzeyin korunmasının yanı sıra dayanıklılığının da artmasında etkili bir yöntem olan UV baskı tekniği istenilen sonuçların elde edilmesinde güvenilir bir yöntemdir. UV baskı yöntemlerinin kullanıldığı bazı alanlar aşağıdaki gibi olmaktadır.

 

  • Metal yüzeylerde
  • PVC malzemelerde
  • Ahşap plakalarda
  • Tekstil sektöründe

 

UV baskı tekniği taşıdığı birçok olumlu özelliğe bağlı olarak sık tercih edilen bir yöntemdir ve uzun süreli kullanımlar için ideal çözümler sunmaktadır.