Tasarımcının Portfolyosu Nasıl Olmalıdır?

 

Portfolyo dendiğinde birçok tanımlama ile karşılaşılması mümkündür. Sistematik çalışmaların derlemesinin yapıldığı portfolyoların dinamik bir yapıda olması gerekir. Bu sayede içeriğinde yer alan bilgilerin anlatmak istediği konular hedefine ulaşmış olur. Tasarımcının Portfolyosu Nasıl Olmalıdır? Sorusunun yanıtı merak edilenler arasında yer alır.

Portfolyo sayesinde kişinin çabaları, yapmış olduğu çalışmalar, ortaya koyduğu emekler daha net bir biçimde anlaşılabilir. Bu tür bir kaynak sayesinde sanatçının ilerleme seviyesi, kabiliyeti hakkında bir ön bilgi edinmek kolaylaşır.

Portfolyolar uzun yıllar boyunca sanatçılar tarafından çalışma yeterliliklerinin bir göstergesi olarak kullanılmış araçlardır. Bu araçlar sanatçının sanatsal yeterliliğinin bir göstergesi ve destekleyici unsuru olarak değerlendirilmiştir. Portfolyo içinde yer alan sistematik bilgiler gerçeği yansıtır ve tüm süreçlerin analiz edilmesini kolaylaştırır. Bu yönü ile de portfolyolar dokuman olarak işlevseldir.

Portfolyo Kavramı

 

Portfolyo kavramı Latince “portare” fiilinden gelir. Portare, Latince’de taşımak fiiline karşılık olarak kullanılır. Kâğıt ve çalışmalar olarak Latince’de kullanılan “foglio” sözcüğü de portare fiili ile birleştirildiğinde portfolyo terimi oluşur.

Belirli bir tarza bağlı kalınarak sıraya konan kâğıt, çizim, yazı ve metinler portfolyoda yer alır. Bu dokumanlar bilginin belirli bir düzen içerisinde organize edildiği ve karşı tarafa sunumun yapılabilmesine imkân tanıdığı işlevsel malzemelerdir.

Portfolyo esnek bir yapıda olması açısından önemlidir. Çeşitli biçimlerde hazırlanabilmeleri bu araçların esneklik kazanmasına yol açar. Portfolyo içine yerleştirilen bilgiler çok yönlüdür ve gerçekçi olmaları nedeni ile de karşı tarafa bilgi verici bir nitelik taşır.

Portfolyonun oluşturulma süreçlerinde içinde yer alan bilgilerin detaylı inceleme ve araştırmalar sonucunda elde edildiği görülür. Sanatçıların yaratım süreçlerinde sürekli araştırmaya ve kendilerini geliştirmeye ihtiyacı vardır.

Sanatçının bu gelişim süreci portfolyosundan takip edilebilir. Bu özelliği ile de portfolyolar önemli sorumlulukları yerine getirir. Portfolyo sanatsal yaratım sürecinin pratik yaklaşımları olarak öne çıkar. Bunların içeriğinde yer alan sistematik bilgiler sanatçı hakkında fikir edinilmesini kolaylaştırır.

Sanatçının yaratım süreçleri, algılama biçimi, yetenekleri, sanatsal yaklaşımı, yaratıcı bakış açısı ve hayal gücü gibi birçok unsur portfolyosu incelendiğinde kolaylıkla anlaşılabilir. Bu özelliği de portfolyolarin yönlendirici birer araç olarak değerlendirilmesine yardımcıdır.

Portfolyoda yer alan renk ve biçimler sayesinde sanatçının duygu dünyası, sanatsal açıdan gelişimi, iç dinamikleri kolayca anlaşılabilir. Bu sayede de sanatsal bir bakış açısı ile sanatçıyı betimlemek kolaylaşır.

Portfolyo kayıtlarının görsel sanatlar eğitiminin bütününde sanatsal öğrenme süreçlerinin çözümlenebilmesi açısından büyük bir katkı sunduğu görülür. Portfolyo dokümanlarının sunabileceği bilgilerden bazıları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Sanat kavramlarının yanı sıra sanata dair yöntemler, teori ve teknikler de bu dokümanlardan elde edilebilecek bilgiler arasında yer alır.

Sanatçının öğrenme süreçleri, bilişsel ve duyuşsal süreçler portfolyosundan takip edilebilir.

Sanatçının sanat biçimleri karşısındaki tutumları, yenilikler karşısındaki tavrı da bu dokümanlardan elde edilebilecek veriler arasında yer alır.

Sanatçının görselliğe odaklanma şekli, deneyimleri üzerindeki düşünme becerileri, farkındalıkları, gelişim süreçleri bu dokümanlardan elde edilebileceklerden yalnızca birkaçıdır.

Portfolyolar birer nitel veri kaynağı olarak işlevsel araçlardır. Sanatçının öğrenme süreçleri hakkında inceleyene detaylı veriler sunan bu araçlar birinci elden kaynaktır ve gerçek veriler sunar. Bu nedenle de yanıltıcı olması neredeyse imkansızdır.

Sanatçının tasarım süreci yakından takip edilmek istendiğinde portfolyosunun incelenmesi gerekir. Bu dokümanların hazırlanması sırasında ise bazı kuralların dikkate alınması zorunludur. Kaidelere uygun olarak hazırlanmış bir portfolyo ulaşılmak istenen hedeflere varmayı kolaylaştırır. Sanatçı kendisini doğru tanıtmak istediğinde bu tür dokümanları profesyonel bir bakış açısı ile hazırlamalıdır.

 

Tasarımcının Portfolyosu Nasıl Olmalıdır?

 

“İlk görüşte aşk” yalnızca romantik ilişkilerde değil profesyonel ilişkiler için de söz konusu olabilir. Öyle ki; bir işverenin yüzlerce portfolyo tasarımı arasından bir tanesini seçerek o ölçekteki bir yeteneğin yapacağı projeleri hayal etmesini başka bir kavramla açıklayamıyoruz. İlk izlenim, ilk merhaba ve işveren ile ilk tanışma anınız mevzubahis işi almanız için oldukça önemli ve tüm bunların yolu elbette başarılı bir portfolyodan geçiyor. Peki bu başarılı portfolyo nasıl hazırlanır? Portfolyonuzun ilk 10’a gireceğinden nasıl emin olabilirsiniz? Portfolyoda yalnızca işlerinizin yer alması yeterli mi? Bugünün içeriği tam da aklınızdaki bu sorulara yanıt vermeye yönelik. Cevapları merak ediyorsanız buyurun yazımıza…

1. Kendinizden Bahsedin

 

Portfolyo hazırlama için ilk adım, kendinizi kısaca anlattığınız bir ilk sayfa hazırlamaktır. Ancak bu anlatı bir özgeçmiş, tarihçe veya her yerde rastlanabilir banal kalıp cümlelerden oluşmamalı. Aksine fiyakalı bir giriş yaparak dikkatleri yaptığınız işlere çekmelisiniz. Örnek olarak bir yazılım firmasının ilgili ilanlarına başvuruyorsanız ilgi alanlarınızdan bahsettiğiniz kısımda yazılım ve uygulamalar için tasarım yapmaktan keyif aldığınızı ve bu alanda başarılı projeler ortaya koyduğunuzu belirtebilirsiniz.

2. En İyi İşlerinizle Öne Çıkın

İlk işlerimize dönüp bakınca hepimiz “olamaz, bunu ben mi yapmışım” diye düşünürüz, ancak aslında tüm tasarımları tasarımcı için gözbebeğidir. Bu yüzden portfolyo hazırlamak için herhangi birinden vazgeçmenin zor olduğunu biliyoruz. Nitekim fark edilmek için işlerinize objektif bir gözle bakmalı ve gerektiğinde içlerinden en iyilerini seçebilmelisiniz. Hatta geniş bir yelpazede çalıştıysanız sektörel bazlı portfolyolar sunmak da sizin için bir artı olacaktır. Zira yüzlerce tasarımcıyla rekabet ederken çıkarmaya kıyamadığınız o ilk işlerinizin zayıf tasarım olarak değerlendirilmesini istemezsiniz. Dolayısıyla portfolyo nasıl hazırlanır? Sorusunun en önemli yanıtlarından biri “en başarılı iş örnekleri ile hazırlanır” şeklindedir.

3. Tasarıma ve Yerleşim Düzenine Önem Verin

 

Portfolyonun kendisinin de bir iş örneği olduğunu unutmayın. Terzi kendi söküğünü dikemez klişesinden kurtulun ve işveren adayları için tam bir görsel şölen hazırlayın. Ancak iş örneklerinizin içinde kaybolacağı yoğunlukta sayfa tasarımları yapmaktan da kaçınmalısınız. Portfolyo hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler arasında en önemli noktalardan biri de mockup seçimi/tasarımıdır. İncelenen on farklı tasarımcı portfolyosunda aynı duvar mockup’ı varsa 11. Portfolyonun sahibi olarak farklılığınızla dikkat çekin.

  1. Kendinize Dışarıdan Bakın

Başarılı bir portfolyo nasıl hazırlanır? Sorusunun sizi getirebileceği son nokta, kendinize ve işlerinize dışarıdan bakabilmektir. Ancak bu kez eleştirel bir gözle değil yabancı bir gözle incelemelisiniz. Kendinizi sizi hiç tanımayan birinin yerine koyduğunuzda hala bu sunumun sizi yeterince anlattığını düşünüyor musunuz? Bu soruya vereceğiniz yanıt Evet’e ne kadar yaklaşırsa portfolyonuz o denli göze çarpan ve etkili bir sunum olacaktır.

 

Sizler de tasarladığınız ürünlerinizi ya da portfolyonuzda hali hazırda var olan ürünlerinizin baskısını almak isterseniz www.basyolla.com adresini ziyaret edebilirsiniz.