Tasarım ilkeleri, etkili bir iletişimin temelidir. Firmaların günümüzdeki en önemli etkinlikleri ise reklam ve tanıtım faaliyetleri alanında oluyor. Yani iletişim işinizin merkezinde yer alıyor. Bu durumda ise tasarım ilkelerini gözeterek etkili bir iletişim ortaya koymanız, yani maksimum başarı ile tanıtım faaliyetlerinizi gerçekleştirmeniz gerekiyor. Öncelikli olarak karşımızda çıkan ve dikkat etmemiz gereken tasarım ilkelerini ise Bütünlük, Farklılık, Vurgu, Denge, Alan, Zıtlık, Ritim ve Oran olarak ifade edebiliriz. Her birine yakından bakacak olursak ise önemli püf noktalara ulaşabiliyoruz.

1 – Bütünlük

Bütünlük ilkesi, tasarımın parça parça ele alınması değil, tamamı ile anlam ifade etmesidir. İyi bir tasarımın belki de en olmazsa olmaz ilkesi bütünlüktür. Bu sayede baskı yapılan tasarıma bakıldığında, genel bir bütün algısı oluşur ve her bir parça, ahenk içerisindedir.

2 – Farklılık

Tasarım ilkeleri arasında yer alan farklılık, yapılan tasarımın karakteristik özellikleri ile fark yaratması ve rakipleri arasında ön plana çıkmasıdır. Bu sebeple de özellikle, afiş, broşür, kartvizit ve benzeri tasarımlarda önem taşır.

3 – Vurgu

Her tasarımın bir vurgusu, yani odak noktası vardır. Burada verilmek istenen mesaj verilir. Hem kelimeler ile hem renkler ile hem de görseller ile odak noktası desteklenmelidir.

4 – Denge

Denge, hem renklerin, hem görsellerin, hem de yazıların eşit dağılımını ifade eder. Bu denge, göz yormayan bir tasarımı ifade eder ve tasarım ilkeleri arasında önemli bir tanesidir.

5 – Alan

Farklı ölçülendirmeler ve de boyutlu çalışmalar, tasarımın alanını genişletmektedir. Örneğin, 3 boyutlu bir görsel çalışması ile etkiyi artırabilirsiniz.

6 – Zıtlık (Karşıtlık)

Zıtlık yani karşıtlık, tasarım ilkeleri arasında yer alan önemli bir kuraldır. Buna göre karşıtlıkların gücünden faydalanılır. Zıtlıklar ilgi çekici hale gelir ve özellikle baskısı yapılacak olan tasarımlar daha fazla göz alıcı olur.

7 – Ritim (Devamlılık)

Ritim, devamlılık ya da uyum, aynı temel tasarım ilkesini ifade eder. Genel bir ahenkten söz ediyoruz ve bu uyumluluk hali gözün tasarımdaki önemli detayları kolayca yakalanmasını sağlamaktadır.

8 – Oran/Orantı

Oran, tasarımdaki şekiller ve yazılar arasındaki denge halidir. Tasarım için son derece önemli olan oran orantı konusu, hem estetik bir görünümü ifade eder, hem de oranı sağlanan tasarımda istenen noktalar dikkat çekmeyi başarır.

Sizler de tasarımlarınızı ilkeler doğrultusunda tamamlayarak baskılarını almak isterseniz https://www.basyolla.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.