Fotoğraf 18. Yüzyılda Sanayi Devrimi ile birlikte gelişmeye başlayan bir icattır. O güne değin insanın çizerek, boyayarak ya da kazıyarak yaptığı tüm çalışmalar fotoğrafın icadıyla birlikte makineler mahareti ile yapılmaya başlanmıştır. Fotoğrafın icadında fizik ve kimya bilimleri birlikte çalışırlarken ilk fotoğraf Niepce tarafından çekilmiştir. İlk fotoğrafın izlenebilir hale gelmesi için saatlerce pozlanması gerekmiştir. Stok Fotoğrafçılığı Nedir? Sorusu fotoğrafa ilgi duyan herkes için merak uyandıran bir konudur.

Stok fotoğraf sitelerinden fotoğraf satışı yapmak ve para kazanmak fotoğrafçılar açısından günümüzde yararlanılan bir yöntemdir. Bu siteler sayısal ortamlar üzerinden hizmet verir.

stok fotoğrafçılığı

Fotoğraf Nedir?

Fotoğraf Nedir? Birçok kimse tarafından araştırılırken iki boyutlu bir yüzeyde ışıkla resmetme olarak adlandırılan fotoğraf, günümüzde sayısal ortamlarda üretilir. Estetik değerlere bağlı kalındığında fotoğrafın sanatsal yönünden de söz etmek gerekirken fotoğraf bir belgedir.

Çekildiği zamanda o anın parçası ve ardından da geçmiş zamanın belgesi niteliğinde olan fotoğraflarla zamandan kesit alınır. Dondurulan zamanın içerisine ise anılar hapsedilir.

Fotoğraf Türleri

Geçmişten bugüne sürekli gelişim gösteren teknolojik buluşlar günümüzde sayısal ortamların varlığına zemin hazırlamıştır. Dijital platformların yaygın olarak kullanıldığı günümüzde bu mecralarda fotoğrafçılar fotoğraflarını satabilmektedir.

Sosyal medyanın en önemli araçları arasında yer alan fotoğrafların bu platformlarda kişisel veya kurumsal amaçlarla kullanıldığı görülür. Fotoğraf Türleri dendiğinde ise söylenebilecekler şunlardır:

  • Doğum fotoğrafları
  • Sokak fotoğrafları
  • Manzara fotoğrafları
  • Yemek fotoğrafları
  • Ürün fotoğrafları
  • Portre fotoğrafları
  • Belgesel fotoğrafları
  • Doğa ve manzara fotoğrafları

doğa fotoğrafçılığı

Günümüzde fotoğraf çekmek her zamankinden kolay gerçekleştirilebilirken çekilen fotoğrafların da çeşitli mecralardan satılması mümkündür. Dijital platformların yarattığı ortamlar aracılığı ile fotoğrafların satılması mümkün olur.

Stok fotoğraf siteleri kullanıcıları çeşitli fotoğraflarla buluşturur. Şirketler, ajanslar ya da dijital platformlarda iş yapan herkes bir stok fotoğrafa ihtiyaç duyabilir. Web sitelerinde, bloglarda ya da farklı çalışmalarda bir fotoğrafa gereksinim duyulabilir.

Fotoğrafın bir kesiti ya da tamamı kullanılabilir. Bundan dolayı da gittikçe hızla gelişim gösteren stok fotoğraf sitelerine ihtiyaç duyulur. Stok fotoğraf sitelerinde vektörel çizimler, fotoğraflar ya da videolar satışa sunulur. Alıcılar ise milyonlarca içerik arasından bu ürünlerin ücretini ödeyerek indirirler.

Stok fotoğraf sitelerinde fotoğrafçı fotoğraflarını siteye yükler. Yükleme sırasında bazı anahtar kelimeler aracılığı ile fotoğrafını tanımlaması istenir. Öncelikle stok fotoğraf satışı yapan sitelere üye olmak gerekir.

Ayrıca siteye yüklenecek fotoğraflarda belli standartlar aranır bundan dolayı da fotoğrafın çözünürlük değerleri gibi birçok unsur önemli hale gelir. Fotoğrafın kalitesi, odaklanma problemleri, makinenin teknik özelliklerinden kaynaklanan aksaklıklar fotoğraf editörleri tarafından incelemeye alınır.

Onaylama işlemi gerçekleştiğinde ise stok fotoğraf sitesi üzerinden fotoğraf satışı yapmak mümkün olur.

Stok Fotoğraf Siteleri Hangileridir?

Stok fotoğraf siteleri olarak adlandırılan platformlar üzerinden fotoğrafar satılabilir. Bu mecralar ise merak edilenler arasında yer alırken Stok Fotoğraf Siteleri Hangileridir? Suali sorulur. Bu sitelerden bazıları şunlardır:

  • Shutterstock
  • Adobe Stock
  • iStock
  • Depositphotos