Pop Art

 

İkinci Dünya Savaşı, dünya açısından yıkıcı sonuçlara sahip olan bir mücadele dönemiydi ve bu sürecin ardından modern sonrası dönemlerin başlangıcı söz konusu oldu. Post-modernizmin doğuşunda bireyin öne çıktığı ve farklı üslupların bir arada kullanılabildiği görülürken sınırları ortadan kaldıran yapısıyla da bu yaklaşım dikkat çeker.

Pop Art Nedir?

Toplumsal olaylar, kültürel gelişmeler yeni sanat akımlarının ortaya çıkmasında etkili olan unsurlardır. İkinci Dünya Savaşı da toplumsal yapılarda köklü değişikliklerin olmasına neden olan büyük olaylar arasında yer alır. Savaşın ardından dünya genelinde önemli değişimler yaşanmıştır.

Yakın tarih açısından bakıldığında İkinci Dünya Savaşı bir dönüm noktası olarak da değerlendirilebilir. 1960’lı yıllara gelindiğinde dünya genelinde toplumsal dönüşümlerin yanı sıra sanatsal dönüşümler de öne çıkmıştır.

  1. yüzyıl sanatta radikal değişimlerin yaşandığı bir çağ olarak tarihi kayıtlarda yerini almıştır. Pop Art da bu radikal değişimlerden biridir. 1950’li yıllarda sanatçıların fark ettiği gerçeklerden biri de kitle iletişim araçları sayesinde kültürlerin daha hızlı bir etkileşime geçtiğidir. Avrupa kıtasında kültürel anlamda Amerikan etkilerinin görülmesi de bu süreçlerin sonucunda ortaya çıkar.

Pop Art İkinci Dünya Savaşı’nın yaşanmasının ardından ortaya çıkan ve tüketim toplumlarını analiz eden bir sanatsal uygulamalar bütünüdür. İngiltere ve Amerika’daki sanatçılar 1950’li yıllara gelindiğinde Soyut Dışavurumculuğa karşı bir tepki göstermişlerdir. 1960’lar bu tepki hareketinin bir sanat haline dönüşmesi ile sonuçlanmıştır.

Pop Art sanat akımının merkezinde sıradan nesneler ve bayağı ticari ürünler yer alır. Pop Art terimini ilk kez kullanan İngiliz eleştirmen Lawrence Alloway’dir. Bu akımda etkili olan sanatçılar arasında Marcel Duchamp da yer alır. Marcel Duchamp 20. Yüzyılın başlarına gelindiğinde hazır yapım malzemeleri kullanarak sanat eseri gibi bunları sunmuştur. Pop Art sanatçıları da bu fikirden hareketle kültür imgelerini sunmuşlardır.

İngiltere’de ve Amerika’da Pop Art hareketinin amacı popüler kültüre yerleşmiş olan medya tarafından insanların dünya görüşlerinin değiştirildiğinin kanıtlanmasıdır. İngiliz Pop Art’ı öncelikli olarak ortaya çıkarken ardından da Amerikan Pop Art’ından söz etmek gerekir.

 

 

 

 

Pop Art Sanatçıları

Pop Art Sanatçıları çalışmalarında yüksek kültürün temsilcisi olan elitlerin beğenisine sunulmuş ürünler ile günlük kültür ürünleri arasındaki ayrımı ortadan kaldırmışlardır. Bunun için de sanatçıların hazır imgeler kullandığı görülür.

Pop Art sanatçıları hazır imgeler aracılığı ile gündelik yaşama ait nesnelerin iki boyutlu yüzeye aktarmasını yapmışlardır. Zaman zaman Dada ile de eşleştirilen Pop Art akımı bazı noktalarda Dadacılardan ayrılmıştır.

Marcel Duchamp bir noktada Pop Art akımından ayrı düşmüş ve onların hazır nesnelerde estetik güzellik bulmasını da eleştirmiştir. Pop Art’ın öncülerinden Andy Warhol sayesinde hazır yapım malzemelerin sanat eseri olarak sunulması dünya genelinde Pop Art akımının yayılmasına yol açmıştır.

Amerikan Pop Art’ı ise toplumlar tarafından daha hızlı kabul görmüştür. İngiltere tabanlı Pop Art çalışmalarını yapan sanatçıların kişisel amaçları doğrultusunda bu sanat türünde eserler vermeye çalışması İngiltere’de Pop Art akımının dağılmasına yol açmıştır.

Amerika’da ise 1950’li ve 1960’lı yıllarda Pop Art sanat akımının etkisi devam etmiştir. Andy Warhol moda ile yakından ilgilenen sanatçılardan biri olurken Pop Art sanatının modayı da etkilediği görülür. Kariyerinin başlangıcında moda şirketleri ve dergilere yönelik hazırlanmış çizimlerle yola çıkan Warhol ticari amaçla sanatını yapan biri olarak bu işe girmiştir. Sonraki yıllarda Pop Art sanatında kazandığı başarıları resimleri aracılığı ile giysi tasarımında da kullanmıştır. Pop Art sanatı öncelikle New York ve Londra merkezli olarak ortaya çıkmış ve buradan da dünyaya yayılmıştır. Sanatçıların bu sanat akımı çerçevesinde gündelik olarak değerlendirilen nesneleri birer sanat eseri haline dönüştürdüğü görülür.

Bu çalışma sırasında ise cesur uygulamalardan yararlanmışlar ve çok renkliliği tercih etmişlerdir. Sanatçılar nesneleri Pop Art sanat akımına uyarlarken yeniden yalıtma yöntemleri ile biçimlerinde bozulma yapmışlardır.

Pop Art Tarihçesi

Post-modernizm günümüzün düşünce anlayışını şekillendiren en önemli yaklaşımlardan biridir. Pop Art Nedir? Sorusunu anlayabilmek için de dünyanın İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yaşadığı değişimi tahlil etmek gerekir.

Post-modernizm ile modernizm sorgulanır ve tartışmaya açılarak post-modernizmin karmaşık yapısı çerçevesinde bu konu ele alınmaya çalışılır. Post-modernizm yeni bir düşünce ve üslubun adı olurken hem kültürel hem de düşünsel açıdan yeni bir dönemdir.

1960’lı yıllar sanatın çok sesli bir yapıya kavuştuğu dönemler olurken Pop Art akımı sayesinde sanatçılar kitle kültürünün popüler olan imgelerine yöneldiler. Pop Art akımı daha önceki dönemlerde kullanılan sanat nesnesinin tek oluşu ve özgünlüğü yaklaşımına karşı çıkarken sanat olarak adlandırılamayacak günlük nesneleri sanatsal bir üslupla ele aldılar.

Bu nesneler günlük yaşamda her yerde karşılaşılabilecek ürünler olurken sanatçılar da yapıtlarını sanatsal bir malzeme olarak tekrar tüketime sundular. Pop Art, Dadaizm ve Soyut Dışavurumculuk sanat akımlarına bir tepki olarak ortaya çıkarken Amerika’da ve İngiltere’de birbirinden bağımsız olarak bu sanat anlayışının doğduğu görülür.

Pop Art’ın bu denli hızlı yayılımı ve kabul görmesi kitle iletişim araçları sayesinde olurken oldukça geniş bir kesimin beğenisini kazanmıştır. Pop Art çok kısa bir süre içerisinde sanat çevrelerinden kabul görmüş sanat akımları arasında yer alırken Amerika’da ve Avrupa’da hızla yayılmıştır.

Bu akımın Amerika’da çok hızlı bir şekilde yayılmasının en önemli nedenleri arasında kitle iletişim araçlarının yaygın olarak kullanılması yer alırken bu akım geniş bir çevre tarafından hızla kabul görmüştür.

Teknolojinin bu kıtada gelişmiş olması bu sanat akımı açısından bir avantaja dönüşmüş televizyon, gazete ve dergiler Pop Art akımına yönelik olarak oldukça etkili araçlar olmuştur. Pop Art akımında hazır imgeler kullanılırken günlük yaşamda kullanılan tüm nesneler iki boyutlu yüzeylerde sanat eseri haline dönüştürülmüştür.

 

Pop Art Akımına Örnekler

Pop Art akımına yönelik olarak verilebilecek örnekler arasında konserve kutularının yanı sıra cola şişeleri, hamburgerler ve sigara paketleri ilk sırada yer alır. Bu sanatla meşgul olan sanatçıların çizgi romanlar ve popüler film yıldızlarını etkin olarak kullandıkları görülmektedir.

Hollywood film endüstrisi en çok bu akımdan etkilenenler arasında yer alırken Marilyn Monroe ile kadın cinsellik imgesi haline getirilmiş ve seyirlik bir nesne olarak izleyenlere sunulmuştur. Pop Art sanat akımı ile birlikte çok geniş bir kitleye ulaşmak mümkün olurken eserleri oluştururken çeşitli malzemelerden yararlanılmıştır.

Pop Art eserleri meydana getiren malzemeler; gazete ve dergi fotoğrafları, aynı nesnelerin tekrar edilerek kullanılması ya da fotoğraflarda yer alan mekanik işaretler olabilmekteydi. Günlük yaşamda kullanılan her şey bu sanat dalında çalışma yapılabilecek nesneler arasında yer almaktaydı.

Pop Art Nedir? Araştırıldığında ulaşılabilir olması ve canlı bir yapısı ile Pop Art sanat akımı her kesime hitap ederken hiçbir sanat dalında yakalanmayacak oranda geniş bir izleyici kitlesine ulaşmayı başarmıştır. Bu sanat akımında fotografik bir görünüme göre çalışmalar yapıldı ve oldukça keyifli eserler üretildi. Günümüzde de bazı sanatçıların bu yaklaşıma uygun eserler verdiği görülürken etki gücünü hala koruyan bir sanat dalıdır.

Sizler de pop art tasarımlarınız için baskı siparişi vermek isterseniz https://www.basyolla.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.