Matbaanın Mucidi Kimdir? Matbaa Nasıl Gelişmiştir?

Etrafımıza baktığımızda gördüğümüz çoğu şey matbaanın icadı sayesinde ortaya konan bir eserdir. Günümüzdeki matbaa makineleri çok daha gelişmiş ve farklı alanlarda kullanılıyor olsa da ilk icat edildiği dönemlerde insanlık tarihi için oldukça önemli bir adımdı. Artık günlük hayatta pek çok farklı alana yayılan ve icat edildiği zamanlardan beri ilmin ve bilginin yayılmasındaki en etkili araç olan matbaa, hiç şüphesiz insanlık tarihini değiştiren ve geliştiren en büyük icatlardan biri olmuştur.

İlk Matbaanın Ortaya Çıkışı

Matbaanın ilk ilkel örneklerinin milattan sonra 593 yılında Çin’de kullanıldığı düşünülüyor. Bugünkü gelişmiş halinden çok uzak olan ilkel matbaa, oymalarla yapılıyordu. Bulunan ilk baskı tekniği, ahşap kalıplara harflerin kazınması şeklindeydi. Bu yöntemin keşfedilmesiyle de ilk basılı gazete milattan sonra 700 yılında Pekin’de ortaya çıkmıştır. Çin’de ortaya çıkan bu teknik, kısa süre içinde Japonya ve Kore gibi pek çok Asya ülkesinde de kullanılmıştı.

Modern Matbaanın İcadı

Günümüzdeki modern anlamda bir matbaanın icat edilmesi ise 1450 yılına dayanır. Bu tarihte Alman mucit Johannes Gutenberg tarafından tek tek metal harflerin kullanıldığı bir baskı tekniği bulmuştur. Gutenberg tarafından bulunan metal harfle baskı tekniği önce Avrupa’ya daha sonrasında ise tüm dünyaya yayılmıştır. Johannes Gutenberg, bugünkü bilinen tarzdaki modern matbaanın da mucidi kabul edilir.

İlk aşamada kitapların, dergilerin ve gazetelerin daha hızlı bir şekilde çoğaltılması amacıyla kullanılan matbaa, haberleşme açısından büyük bir öneme sahip oldu ve gün geçtikçe yeni alanlarda da var olmaya başladı. Tişört, kazak, gömlek gibi ürünlerin üzerindeki yazıların, resimlerin, logo ve amblemlerin basılmasını da mümkün kılan matbaa, tekstil sektöründe de önemli bir yere sahip oldu. 

Günümüzde ise gelişerek dijital baskı makinelerine yerini bırakan en ilkel matbaa örnekleri, her alanda ve neredeyse her yüzeyde baskı yapılabilmesini mümkün hale getirdi. Gelişen teknoloji sayesinde eskiden ana malzeme olarak kâğıt kullanılan matbaa sayesinde artık porselen, cam, plastik, metal gibi pek çok malzeme üzerine baskı yapılabiliyor. Bu sayede de her gün daha fazla sektörde matbaanın ve baskı ürünlerinin örneklerine tanık olabiliyoruz.

Sizler de baskı ihtiyaçlarınız için www.basyolla.com adresini ziyaret edebilirsiniz.