Kağıt, her ne kadar dijitalleşen bir dünyada da yaşıyor olsak hala kullanım değerini kaybetmeyen bir üründür. Bunun sebebi bazı faaliyetlerin dijitalde yürütülebilmesinin mümkün olmaması veya mümkün ise de tercih edilmemesidir. Bu nedenle kağıt sektörü hala birçok farklı faaliyet ve alanda hizmet vermektedir. 

Birçok farklı kağıt sektörünün olmasının temel sebebi, birçok farklı kağıt türünün bulunması ve bu türlerin farklı amaçlarda kullanılıyor olmasıdır. Bu nedenle eğer kağıt içeren bir işlem yapacaksanız ihtiyacınız olan kağıt türünü tespit etmeniz öncelik arz etmektedir. Birçok farklı türü bulunan kağıtların en fazla tercih edilenlerini ise sizler için derledik.

#1 Birinci Hamur Kağıt

Kağıt türleri arasında belki de en fazla tercih edilen tür birinci hamur kağıdıdır. Bu kağıdın içindeki selüloz oranı, odun miktarından fazladır ve bu da birinci hamur kağıtların çoğunlukla antetli kağıt, broşür ya da kitap basımında kullanılmasına sebep olmaktadır. Birinci hamur kağıtlar günlük hayatta en fazla karşılaşılan kağıtlardır.

#2 İkinci Hamur Kağıt

Diğer bir tercih edilen kağıt türü ikinci hamur kağıttır. Bu türde ise selüloz ve odun oranı birbirine oldukça yakın olup bazı kitap baskılarında daha az maliyetli olması sebebiyle tercih edilmektedir.

#3 Üçüncü Hamur Kağıt

Üçüncü hamur kağıtlar ise saman kağıdı olarak bilinmekte ve selüloz oranı odun oranına göre çok daha azdır. Bu oranın az olması sebebiyle bu kağıtlar baskı ve benzeri işlemler için neredeyse hiç tercih edilmemektedir. Bu kağıt türü ucuz olmasından dolayı daha çok not kağıdı olarak kullanılmakta ya da nostaljik amaçlarla kullanılmaktadır. 

#4 Mat Kuşe Kâğıt

Mat kuşe kağıtları yine en fazla kullanılan kağıt türlerinden biri olup günlük işlerde sıklıkla tercih edilen bir kağıttır. Mat kuşe kağıdın özelliği ise gözenekli bir yapıda olması nedeniyle mürekkebi emmesi ve renklerin bir miktar sönük kalmasına sebep olmasıdır. Bu kağıt türü özellikle parlak kuşe kağıdı gibi parlamadığı için metin okumak için tercih edilmektedir.

#5 Parlak Kuşe Kağıt

Bir diğer kağıt türü olan parlak kuşe kağıdı, adından da anlaşılacağı üzere parlak bir yüzeye sahiptir. Bu parlak olma özelliğini kaolin denilen beyaz bir kilden alan parlak kuşa kağıtları özellikle fotoğraf baskısı için kullanılan ve daha canlı renkler sunan bir kağıt türüdür. 

#6 Lazer Yazıcı Kâğıdı

Lazer yazıcılarda kullanılmak için üretilen bu kağıt türü özellikle çek, senet ve etiket gibi ticari hayatı ilgilendiren işlemlerde kullanılmaktadır. 

#7 Otokopi Kağıdı

Bu kağıt türü de kendinden karbonlu olması sebebiyle arkaya geçebilen bir yazı yazma imkanı sunmaktadır. Bu da otokopi kağıdını ticari hayattaki fatura, makbuz, irsaliye, sipariş fişi gibi çok nüshalı işlerde kullanılan bir numaralı kağıt türü haline getirmektedir.

Yukarıda yer alan kağıt çeşitlerine ek olarak basyolla.com adresinden 3 farklı kağıt çeşidiyle siparişlerinizi oluşturabilirsiniz:

  1. Şeker Kamışı Posası Kağıdı

  2. %100 Geri Dönüştürülebilir Kağıt

  3. Mermer Tozu Kağıdı

Dilediğiniz kağıt çeşitleriyle ürün siparişi vermek için https://www.basyolla.com/  adresini ziyaret edebilirsiniz.