Eskiz Nedir?

 Taslak ya da ön çalışma gibi anlamlara sahip olan eskiz kelimesi birçok kişi tarafından anlamı merak edilen bir sözcüktür. Eskiz Nedir? Merak edenlerin bilmesi gerekenlerden biri de bu terimin genellikle resim sanatında kullanıldığıdır. Bunun yanı sıra başka alanlarda da kelimenin kullanım alanı bulduğu görülmektedir.

Ön Çalışma Olarak Eskiz

Resim sanatçıları bir esere başlamadan önce o eserle ilgili bir ön çalışma yaparlar. Bu ön çalışma esnasında ortaya konmak istenen eserle ilgili birtakım taslakların oluşturulması ve eskiz çizimleri öne çıkar.

Kısa bir şekilde çizilen bu çalışmalarda hızlı bir ön çalışma yapılırken eserde ortaya konmak istenen şeyler kabaca resmedilir. Tasarım gerektiren birçok çalışmada eskizden yararlanılmaktadır. Çizim sırasında ortaya çıkma ihtimali muhtemel olan hatalar eskiz sırasında belirlenir ve bu hataların giderilmesi yönünde bazı planlamalar yapılır.

Eskiz çizimlerinde dikkate alınacak bazı kuralların varlığı söz konusudur ve bu kuralların belirleyicisi de resim disiplinidir. Kurallara uygun şekilde tasarlanmayan taslaklar sorunların görülmesinde işe yarar bir yaklaşım elde edilmesine imkân vermeyeceğinden kurallar önemli hale gelir.

Moda tasarımı, mimari tasarım endüstriyel tasarım ya da resim çizimi gibi birçok alanda eskize gereksinim duyulur. Kusursuz bir eskiz çalışması ortaya konulacak tasarımın da eksiksiz olmasında yardımcı olacağından dolayı önemlidir.

Eskiz Çalışmasında Dikkate Alınması Gerekenler

Tasarım en son halini almadan önce eskizleri üzerinden kontrol edilmesi mümkün olduğundan her tür tasarım çalışmasının vazgeçilmez parçalarından biri eskiz işlemleridir. Eskiz çalışmalarında dikkate alınması gereken konulardan bazıları şu şekilde olmaktadır:

  • Projenin tanımlanmasında doğru planlanmış bir eskiz büyük önem taşır
  • Taslak oluştururken tasarımcının hayal dünyası devreye girer ve eskiz sayesinde düşünülemeyen ayrıntılar tasarımcıya hatırlatıcı bir özellik taşır
  • Eskiz çalışması yapıldığında belirli zaman aşamalarında bu çalışmanın desteklenmesi ile yeni fikirler geliştirilebilir ve projeye başlamadan konu birçok açıdan ele alınabilir.

Eskiz hazırlarken belirli bir resim kabiliyetine gereksinim duyulmaktadır. Bundan dolayı tasarımcının resim konusunda da yeteneğinin gelişmiş olması gerekir aynı zamanda teknik konular yönünden de yeterlilik taslak hazırlama aşamalarının önemli bir kısmıdır.

Tasarımcının resmin temel konularına olan hakimiyetinin yanı sıra oran, üç boyutlu görüntü alınması gibi birçok konularda da fikir sahibi olması doğru bir eskiz çalışması açısından önemsenmesi gereken bir konudur.

Serbest çizim şeklinde hazırlanan eskizlerde sanatçı ya da tasarımcı aceleci bir yaklaşım sergilemez ve görülebilen her ayrıntı bu metot ile kayıt altına alınabilir. Bu sayede tasarımcının hayal dünyası ile desteklenen eskiz çalışmaları değerli hale gelir.

Eskiz yapabilmek için her tür çizim araçları kullanılabilirken bu tür bir seçim kişisel tercihlere bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Eskiz, sanatçı ya da tasarımcı için kendisini geliştirme imkanı yaratan bir araçtır ve aslında çalışmanın da neredeyse en önemli kısmıdır.

Çalışma ile ilgili tüm detayların belirlendiği bu aşamada sanatçı tüm yaratıcılığını ve bilgisini ortaya koyar.

Sizler de eskiz çalışmalarınız dijital baskı ürünleri üzerinde almak için www.basyolla.com adresini ziyaret edebilir ve yükleyeceğiniz tasarımlarla siparişinizi oluşturabilirsiniz.