Fotoğraf 18. yüzyılın önemli keşifleri arasında yer alırken Sanayi Devrimi’nin doğal sonuçları arasında yer alır. İnsanın kendini anlatma isteğinin sonucunda ortaya çıkan fotoğrafın resim sanatından ayrılan yönü kişinin gördüğünü makineler aracılığı ile aktarmasıdır. Fotoğrafçılar günümüzde çeşitli yarışmalardan ödüller almak sureti ile takdir görebilirler. Fotoğrafçılık Ödülleri birçok kategoride verilebilir.

Geçmişten bugüne fotoğrafçılar çeşitli araştırma yöntemleri kullanarak farklı teknikler geliştirmişler ve fotoğrafın gelişimine katkılar sunmuşlardır. Günümüzde fotoğrafın çeşitli alt dalları ortaya çıkarken gelişen teknolojilerin de fotoğrafa oldukça büyük katkısı olmuştur.

Zamanın dondurulduğu fotoğraflarda yaşamın içerisinden bir kesit alınır. Bazen bir belge değeri taşıyan fotoğraflar çoğunlukla yaşanan ana tanıklık eder. Bunun yanı sıra günümüzde fotoğraflar dijital ortamlarda oluşturulmaları nedeni ile zaman zaman bağlamlarından koparılarak farklı anlamlara sahip olabilmektedir.

Bundan dolayı da fotoğraflar üzerinde düzenleme yapılarak gerçekliğinden koparılması mümkün olur. Fotoğrafın bir sanat olup olmayacağı konusunda geniş kesimlerce çeşitli tartışmalar yapılıyor olsa da günümüzde fotoğraf sanatçılarının birbirinden farklı ve özgün eserler ortaya koyduğu görülür.

 

Fotoğrafçılık Türleri Nelerdir?

 

Fotoğraf günümüzde bazı alt dalları olan bir alan olarak karşımıza çıkar. Fotoğrafçılık Türleri Nelerdir? Dendiğinde bazı başlıklar aşağıdaki gibidir:

  • Doğa Fotoğrafçılığı
  • Portre Fotoğrafçılığı
  • Belgesel Fotoğrafçılığı
  • Ürün Fotoğrafçılığı
  • Moda Fotoğrafçılığı
  • Düğün Fotoğrafçılığı
  • Doğum Fotoğrafçılığı

Fotoğrafçılık Ödülleri Örnekleri

Pulitzer Ödülü

Bu ödül her yıl Amerika’da verilen bir ödüldür ve müzik, edebiyat, dergi, gazete gibi birçok branşta bu ödül verilir. Fotoğrafçılar açısından oldukça prestijli kabul edilen ödülün kazanılması her fotoğrafçının hayal ettiği bir durumdur. Pulitzer ödülleri dış baskılardan etkilenmeyen ve oldukça adil olarak seçim yapılan ödül türleri arasında yer alır.

Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri

Sony firması tarafından düzenlenen bu ödüller her yıl fotoğrafçılara verilmektedir. Katılımcıların eserleri, oluşturulan jüri tarafından elemeye tabi tutulurken dereceye girenlere de ödül verilir.

Photo CUP

Farklı temalarda katılımların olduğu bu yarışmanın online olarak yapıldığı görülür. Katılımcılar bu yarışmaya bir fotoğrafı ile ücretsiz olarak katılabilmektedir. Katılım içinse ana sayfadan fotoğraf yüklenebilmektedir. Her tema için bir fotoğrafla, toplamda 6 fotoğrafla ücretsiz olarak katılım yapılabilmektedir.

Siena Uluslararası Fotoğraf Ödülleri

Bu yarışma da çeşitli kategorilerde katılımın mümkün olduğu yarışma türleri arasında yer alırken etkileyici ödülleri ile dikkat çeker. Yarışmaya dünya genelinde katılım mümkün olurken yaklaşık olarak 100’den fazla ülkeden katılımcının başvuru yaptığı görülür.

TEN AND ONE Yıllık Lomography Fotoğraf Ödülleri

Bu fotoğraf ödülleri de 11 farklı kategoriden oluşan yapısı ile dikkat çeker. Katılımcılar açısından istenilen kategoride yarışmaya katılmak mümkün olurken doğa, siyah beyaz ya da deneysel fotoğrafçılık gibi pek çok kategoride yarışmaya dahil olmak mümkündür.

Ödüller fotoğrafçıların başarılı çalışmalar ortaya koymasında motive etme gücü taşırlar. Bundan dolayı da genellikle fotoğrafla profesyonel olarak ilgilenenler bu tür yarışmaları takip eder. Özellikle uluslararası fotoğraf yarışmaları fotoğrafçıların kendilerini geliştirmesi açısından oldukça etkilidir.