Tasarımda Renk

Tasarım, çağımızın en önemli konularından biri… Üstelik bu neredeyse her alanda geçerli olan bir kural… Baskı süreçleri ve basılı ürünler söz konusu olduğunda ise en önemli unsur haline geliyor. Peki, baskı öncesi tasarımın temelini oluşturan renklerin dili ve önemi nedir? Tasarımın temelini renkler oluşturur ve insanlarda bırakacağı izlenime göre nihai ürünün beğenisi sağlanabilir. Yani renkler, insanlar üzerinde çeşitli etkiler uyandırır ve biz tasarımda doğru renkleri doğru bir kombinasyon ile kullanırsak, insanların dikkatini çekebilir ve beğenileriniz kazanabiliriz. Bugün kartivizit tasarımlarından, katalog seçeneklerine, sticker çeşitlerinden cepli dosya gibi ürünlere kadar tüm basılı ürünlerde, renkler beğeniyi yakalayan en önemli konu olarak karşımıza çıkıyor. Peki, renklerin dili bize ne diyor?

Tasarımda Renklerin Dili

Renkler, bir tür fiziksel özelliği ifade eder ve bir şeyi tanımlarken, rengini ifade ederiz. Ancak renklerin insan üzerinde yarattığı etkiler göz ardı edilmemeli. Bazı renkleri sıcak olarak tanımlıyoruz ve bazılarını ise soğuk renkler olarak tanımlıyoruz. Örneğin, kırmızı, sarı ve turuncu gibi renkler, sıcak olarak kabul edilir ve ateş, gün doğumu, gün batımı ya da sonbahar ile bağdaştırılabilir. İnsan üzerinde bıraktıkları etki ise tutku, enerji ve pozitif bir tutumdur. Diğer taraftan bir de soğuk renklerden söz edilir. Bunlar mor, yeşil ve mavi olarak sıralanabilir. Soğuk renkler, sıcak renklere nazaran daha sakin bir anlatıma sahiptir ve keskin ifadeler için uygun olmayabilir. Gökyüzü, gece ve doğa gibi dingin unsurları ifade eder ve dolayısıyla da insanlara verilen mesaj için sakinlik ve huzur sağlar. Harekete geçirmekten çok sakinleştirmeyi hedefleyen renklerdir bunlar. Sıcak renkler ise tam anlamı ile bir motivasyon kaynağıdır ve harekete geçirici mesajlara eşlik edebilir.

Renklerin Önemi

Renklerin önemi ise renklerin dili ile net bir şekilde ortaya çıkıyor. Baskı öncesi sürecinde, tasarım aşamasında mesaja uygun renklerin tercih edilmesi, daha etkin sonuçların alınmasını sağlayacaktır. Özellikle de yüksek tasarım kabiliyeti sunan dijital baskı sürecinde, renklerin doğru bir şekilde kullanımı, son derece tatmin edici sonuçlara ulaştırabilir. Bu arada dijital baskının matbaa baskısına göre avantajları da ortaya çıkmış oluyor. Tasarım sürecinde müdahaleyi artıran bu dijital baskı, renkleri etkin bir şekilde kullanmayı mümkün kılıyor.
Yapılan tasarımın işlevi, renk seçiminde önemli bir etken olacaktır.

Baskı Ürünlerinde Renk Tercihi

Cepli dosya, kartvizit, katalog ve sticker gibi pek çok farklı baskı ürünü hazırlanabilir ve kartvizit tasarımı, sticker etiket tasarımı gibi süreçlerde hedeflere uygun renkler tercih edilmelidir. Harekete geçirici, motive edici ve enerji verici bir izlenim hedefleniyorsa, sıcak renklerin gücünden faydalanılabilir. Diğer taraftan sakinlik ve huzur vererek belli mesajlar iletilecekse bu kez soğuk renkler tercih edilmelidir. Örneğin, bir kartvizit tasarımında, kişi ya da firmanın bırakmak istediği izlenim, hatta sloganı ile bağdaşan bir görünüm yakalanması için uygun nitelikte renkleri tercih etmek gerekiyor. Bu hassas denge bize muhteşem sonuçlar sunabiliyor. Tasarımda renklerin dili, göz ardı edilen ancak can alıcı olduğu tasarımcılar tarafından bilinen bir konu. www.basyolla.com ekibinin de özenle üzerinde durduğu bu konu, size harika ürünler sunacaktır. Hedeflediğiniz etkiyi uyandırmanız, doğru renklerin kullanılması ile mümkün olacaktır ve bu uygulamayı, profesyonel tasarımcılar eşliğinde gerçekleştirebilirsiniz. www.basyolla.com hem son derece özel tasarımlar vadediyor, hem de dijital baskı yöntemi ile hızla harika sonuçlar ortaya çıkarıyor. Üstelik bu hizmete online olarak ulaşabilir, kolayca sipariş oluşturabilirsiniz. Yani kartvizit, cepli dosya, sticker ve çok daha fazlası, artık sadece parmaklarınızın ucunda…