Dünyamızı seviyoruz ve doğal dengeyi korumak adına birçok girişimimiz oluyor. Her ne kadar bu girişimler kimi zaman büyük kitlelere ulaşmakta güçlük çekse de atacağımız her bir adım gelecek nesillere bırakılacak armağana katkı sağlıyor. 

Kağıt Geri Dönüştürme Oranları Ülkemizde ve Diğer Ülkelerde Ne Oranda?

 Avrupa Kağıt Geri Dönüşüm Konseyi’nin açıklamalarına göre Avrupa’da 2018’de dönüştürülen kağıt oranı %71.7 iken bu oran 2019 %72 seviyelerine ulaştı. Ülkemizde ise bu oran son yıllarda çok ufak değişimlerle %50 oranında kaldı. Dünyanın en büyük kağıt üreticilerinden biri olan ABD genelinde de son yıllarda yapılan bilinçlendirme çalışmaları sonucu geri dönüştürülen kağıt tonaj ve oranlarında artış yaşanıyor. American Forest & Paper Association verilerine göre 1990 yılında %33.5 olan geri dönüştürülen kağıt oranı 2009’dan bu yana %63 ün altına düşmedi.

 Kağıt geri dönüşümün en önemli hedefi, kağıdın ana kaynağı olan ormanların kağıt üretimi adına yok edilmesini minimize etmek. Yok edilen ormanların %14’ ünün kağıt endüstrisinde hammadde olarak kullanıldığını göz önüne alırsak (alan olarak 41 milyon dönüme tekabül ediyor), kağıt tüketicilerinin konudaki sorumluluk derecesi görülebiliyor. Bu noktada da, geri dönüştürülebilir kağıtlar ve ağaç kesilmeden üretilen kağıtlar ön plana çıkıyor. Kullanımları halen yaygınlaşmamış olsa da piyasaya girmiş olan bu ürünler, ağaç kesilerek yapılan kağıt üretimine alternatif sunuyor.

Bu doğrultuda, Basyolla.com ekibi de, geri dönüşümdeki bu gelişime katkıda bulunmak ve ağaç kesimlerinin de önüne geçmek için 200 TL ve üzeri siparişlerde TEMA’ya adınızı fidan bağışı kampanyasına ek olarak, baskılarını geri dönüştürülebilir kağıt ve ağaç kesiminin en alt seviyeye indirilmesi amacıyla farklı materyallerden üretilen kağıtlar için düzenlediği kampanya ile destekliyor.

Kampanyada Yer Alan Alternatif Kağıt Çeşitleri

Kampanyanın içeriğinde 3 farklı kağıt çeşidi bulunuyor. Bu kağıt çeşitleri ise şu şekilde:

  • Tamamen şeker posasından üretilen kağıt
  • %100 geri dönüştürülebilir kağıt
  • Mermer tozunun sıkıştırılmasıyla elde edilen kağıt

böylece ağaçtan üretilen kağıtlara alternatif çeşitlerle doğanın ve yeşilin korunması adına harekete geçiliyor.

   Bu kağıtların kullanımının artmasıyla ülkemizde de geri dönüştürülen kağıt oranlarının Avrupa için konuşulan oranlarla aynı seviyelere gelebileceğini hatta biraz daha gayret ve özveri ile bu oranların geçilebileceğine inanıyoruz. 

   Doğaya zararı minimize eden kağıtları kartvizit, karton etiket, menü gibi çeşitli ürünlerin kağıt seçeneklerinde bulabilirsiniz. İlgili ürünler için https://www.basyolla.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.