Dünyaca Ünlü 5 Kadın Tasarımcı

Tasarım kavramı bir plan ya da nesnenin yaratılması ve geliştirilmesi süreçlerinde yararlanılan bir yöntemdir. Baktığında kişinin gördüğü, algıladığı nesne ya da form arasında bir bağlantı kurulmasında tasarımın gücünden yararlanılır. Tasarımın birçok işlevi vardır ve bu unsurlardan biri de kişinin bilgi edinmesine imkân tanımasıdır. Dünyaca Ünlü 5 Kadın Tasarımcı merak edilenler arasında yer alırken birçok sektörde başarılı kadınlarla karşılaşmak mümkündür.

Tasarım aşamasında tasarımcının geçireceği süreçler vardır ve bunlardan biri de eskiz ve planlamaların yapıldığı dönemdir. Tasarımcı önce hayal eder zihninde canlandırır ve tasavvur ettiği şeyi gerekli materyalleri kullanarak ortaya çıkarır. Bu materyallerin bir araya getirilmesi ve tasarımın ortaya konmasında çeşitli yöntem ve teknikler kullanılabilmektedir. Günümüzde bilgisayarların yaygın olarak kullanılması çeşitli alanlarda tasarım gerçekleştiren kişilerin bu araçlardan yaralanmasına yol açmaktadır.

Sanatların temelinde yer alan tasarım olgusuna bağlı olarak da birçok konuda tasarım gerçekleştirmek mümkündür. Endüstriyel tasarım, grafik tasarım ya da moda tasarımı gibi birden fazla konu başlığı bu alan için söz konusudur. Tasarım alanında başarılı olan kadınlar için verilebilecek örnek sayısı oldukça fazladır. Bunun yanı sıra akla gelen örnekler arasında aşağıdaki isimlerden söz etmek mümkündür.

 

Coco Chanel

 

Moda tasarımcıları arasında verilebilecek örneklerden biri Coco Chanel’dir. Time dergisi tarafından 20. Yüzyılın en önemli 100 kişisi arasında kabul edilen kadın tasarımcı sadeliğin ve şıklığın bir arada kullanıldığı moda akımının öncülerinden ilki olarak kabul edilmektedir. Fransız olan Coco Chanel’in adı Gabrielle Bonheur Chanel’dir. Kadın giyimi adına birçok yenilikte imzası bulunan ünlü modacının moda dünyasına kazandırdığı yenilikler arasında küçük siyah elbise kavramı da vardır.

Donna Karan

 

Donna Karan, Amerikalı bir moda tasarımcısıdır ve kurduğu marka ile dünya çapında tanınan bir kadın tasarımcı olarak yer almaktadır. DKNY markasının sahibi olan tasarımcı feminen detaylara yer vermesi ile bilinmektedir. Donna Karan çalışan kadınlara yönelik olarak tasarladığı kıyafetlerle tanınır.

Carolyn Davidson

 

Carolyn Davidson’un grafik tasarımı konusunda çalışmaları bulunurken dünyada ses getirmiş olan oldukça ünlü bir markanın logo tasarımını yapan kişidir. Nike logosunu tasarlayan grafik tasarımcı dünyada tanınan önemli kadın tasarımcılardan biridir.

Kelli Anderson

 

Dijital ortamlarda gerçekleştirilen tasarım çalışmaları arasında dijital tipografi de yer alırken bu alanda önemli üretimler yapan tasarımcılardan biri de Kelli Anderson’dur. Tasarımcı çalışmalarında modern unsurları kullanırken oldukça profesyonel eserler üretmektedir.

Susan Kare

 

Grafik tasarımcılar arasında yer alan Susan Kare Amerikalıdır. Tipografi üzerine çalışmaları olan tasarımcı birçok firma için başarılı tasarımlar yapmıştır. Macintosh işletim sistemine yönelik olarak tasarladığı harf karakterleri ve simgeler oldukça tanıdıktır. Aynı zamanda IBM OS/2 işletim sisteminin simgelerinin tasarımı da Susan Kare’e aittir.

Dünyaca Ünlü 5 Kadın Tasarımcı için verilebilecek örnekler arasında bunların dışında da birçok ismin sayılması mümkündür. Bu isimler farklı sektörlerde ve değişik meslek grupları arasında olabilmektedir. Dünya emekçi kadınlar gününüz kutlu olsun!