5 Ünlü Türk Grafik Tasarımcı

 

Görsel sanatlarla ilgili bir alan olan grafik tasarım çalışması grafik tasarım sanatçıları tarafından yapılırken bu meslek dalında eğitim almak gerekir. Üniversitelerin 4 yıllık lisans eğitimleri verdiği bu alanda Güzel Sanatlar Fakülteleri’nde okunarak mesleki çalışmalar yapmak mümkündür. Bunun yanı sıra grafik tasarım sanatçısı olmayı planlayan kişilerin görsel sanatlar konusunda da beceri sahibi olması gerekir. Ayrıca sanatçı adayının bu alana ilgi duyması da mesleki başarı açısından oldukça önemlidir. 5 Ünlü Türk Grafik Tasarımcı içinse birçok isimden söz etmek mümkündür.

 

Grafik tasarım eski bir geçmişe sahip olan sanat dalları arasında yer alırken kişinin iletmek istediği mesaj bu sanat dalı aracılığı ile aktarılır. Görsel sanatların yöntemleri kullanılarak uygulanan bu sanat dalında günümüzde teknolojik cihazların yardımı ile de yaratıcı eserler ortaya çıkarmak mümkün olmaktadır.

1)İhap Hulusi Görey

Türkiye’de grafik tasarım alanında çalışmalar yapan birçok sanatçıdan söz etmek mümkündür ve geçmişten günümüze sanatçıların bu alanda pek çok eser verdiği görülür. Türk illüstratörlerin ve grafik tasarımcıların arasında ilk çalışmaları yapan isimlerden biri İhap Hulusi Görey’dir.

İhap Bey 1898 yılında Kahire’de dünyaya gelmiştir. 1986 yılında İstanbul’da yaşama veda eden sanatçının bilinen birçok eseri mevcuttur ve reklamcılık alanında çeşitli hizmetleri olmuştur.

2)Sait Maden

Sait Maden de 1931 yılında doğan ünlü grafik tasarımcılarından biridir ve 2013 yılına kadar yaşamıştır. Sanatçının birçok alanda başarılı çalışmalar yaptığı görülürken şair, ressam, çevirmen ve fotoğrafçı olarak da eserleri bulunur.

Sait Bey’in grafik tasarıma olan ilgisi 1960’lı yıllardan sonra artarken yaklaşık olarak 8 bin dergi ve kitap kapağında O’nun tasarımlarına rastlamak mümkündür. 1968 yılında kurulan Grafik Sanatçıları Derneği’nin kurucuları arasında yer alan Sait Maden aynı zamanda gazetecilik de yapmış çok yönlü bir sanatçıdır.

3)Mengü Ertel

Mengü Ertel de 1931 yılında doğmuş grafik tasarımcılar arasında yer alırken 2000 yılında yaşama veda etmiştir. İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nde okuyan sanatçının birçok afiş tasarımında imzası vardır.

Aynı zamanda Devlet Sanatçısı olmaya da layık görülen Mengü Ertel çeşitli ödüllerin sahibidir. Türkiye’nin yanı sıra yurt dışında da birçok sergi açmış olan sanatçı başarılı birçok projede çalışmıştır.

4)Nevzat Akoral

Nevzat Akoral 1926 yılında dünyaya gelmiş bir Türk ressamıdır. Gazi Eğitim Enstitüsü’nde Resim İş Bölümü’nde okuduktan sonra 1962 yılında Amerika’da İndiana Üniversitesi’nde bir burs kazandı ve burada grafikle ilgili olarak çalışmalar yaptı. Sanatçı birçok başarılı eserde imzası olan bir kişidir.

5)Emrah Yücel

Emrah Yücel Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü mezunu olan bir sanatçıdır ve Hollywood sinemasında birçok film posterini tasarlamıştır. Bunun yanı sıra Türkiye’de de çalışmaları bulunan sanatçı Cola Turka’nın yeni logosunu tasarlayan kişidir.

5 Ünlü Türk Grafik Tasarımcı merak edilirken bu alanda eserler veren birçok isimden söz etmek mümkündür. Grafik tasarım konusunda çalışmalar yapan bu beş sanatçı dışında da başarılı yapıtlarda imzası olan tasarımcılar vardır ve her biri farklı eserlerde imza sahibidir.